Kúttói Parkerdő

Kúttói parkerdő, Kispest 19. kerület - Free Sport Parks térkép

A XIX. kerületi Kúttói Parkerdő 2019 őszén került átadásra a kispesti KöKi Terminál szomszédságában. A Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti korábban balesetveszélyes, szemetes, leromlott állapotú, bozótosnak ható erdőterületet a XIX. kerületi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt.együttműködésében alakították át parkerdővé, többfunkciós szabadidőparkká. Április végén néztem meg a parkot, ami alapján ez a beszámoló született:

Szabadidőpark az erdőben

A KöKi Terminál (M3 metró Kőbánya-Kispest végállomása) tőszomszédságában találjuk meg a helyszínt, amit a Ferihegyi Repülőtérre vezető út, a Vak Bottyán utca és a Sibrik Miklós úti felüljáró fog közre. Elképzelni is nehéz, de a terület rekultivációja során, mintegy 150 köbméter, azaz 12 teherautónyi illegálisan lerakott kommunális hulladékot szállítottak el innen. Eltávolításra kerültek az idős, rossz állapotú faegyedek, amit a parkosításhoz szükséges földmunkák és facsemeték ültetése követett. A terület megújítása során 2-3 méter magas fákat is telepítettek; többségük őshonos hárs, nyár és juhar, de tölgy, nyír, dió és szil, illetve cserje fajok is kerültek a parkerdőbe. (Érdekesség: Kúttó igazából a X. kerület, Kőbánya városrésze, amely pont szomszédos a parkkal a repülőtéri út mentén)

Kúttói parkerdő elhelyezkedése - Free Sport Parks térkép
Kúttói parkerdő elhelyezkedése

A kialakításkor kifejezetten az volt a cél, hogy megőrizzék a hely természetességét. A park több részén is olyan érzésünk van, mintha „érintetlen” erdei növényzet között lennénk, több helyen pedig lenyírt gyep fogadott, így igazi erdei hangulatban sportolhatunk, mozoghatunk és a nagy fáknak köszönhetően a forgalmas reptéri út zaja is kevésbé hallatszik át.

A parkerdő 0-24 nyitva van. Zúzott köves, széles sétány vezet át a parkon, ahol a sportpályákon kívül találunk még bekerített kutyafuttatót és játszóteret fagerendás játszóeszközökkel. Kényelmünket szolgálják a több helyen kihelyezett erdei pihenőpadok és hulladékgyűjtők.

Kúttói parkerdő sétány - Free Sport Parks térkép
Kúttói parkerdőn átvezető sétány

hirdetés

 

Kúttói parkerdő kutyafuttató - Free Sport Parks térkép
A bekerített kutyafuttató bejárata
Kúttói parkerdő játszótér - Free Sport Parks térkép
az erdei játszótér

Fekvésének köszönhetően könnyen megközelíthető a szabadidőpark, akár tömegközlekedéssel, akár kerékpárral a több irányból erre haladó kerékpárutakon, az autóval érkezők pedig a Vak Bottyán utca felőli oldalon is parkolhatnak.

 

hirdetés

 

Sportolási lehetőségek

A sportpályák a parkon keresztül vezető murvás sétány mentén helyezkednek el.

Kúttói parkerdő sporthelyszínei - Free Sport Parks térkép
A Kúttói parkerdő sporthelyszínei

 

Sakk asztalok

A Sibrik Miklós út felől haladva bal kéz felöl erdei padokat látunk asztalokkal, amelyek alkalamasak lehetnek sakkozásra vagy bármilyen más társasjátékra.

Kúttói parkerdő sakkozásra alkalmas asztalok - Free Sport Parks térkép
Kúttói parkerdő sakkozásra alkalmas asztalok padokkal

 

Ping-pong

Tovább haladva szintén balkéz felől két kültéri pingpong asztalt találunk földes talajon, fém hálóval.

Kúttói parkerdő ping-pong asztalok - Free Sport Parks térkép
ping-pong asztalok

hirdetés

 

Kondipark

Odébb a sétány jobb oldalán gumi burkolaton kapott helyet a kondipark (street workout park). A park 8 féle eszközéből 7-hez megnézheted az Eddz Okosan használati videóit (kattints az eszköz nevére):

Ezenkívül használhatsz még itt egy egyenes / vízszintes padot.

Kúttói parkerdő kondipark (Street Workout Park) - Free Sport Parks térkép
Kúttói parkerdő kondipark (Street Workout Park)

Futópálya

Balkéz felől már elérjük a kutyafuttatót, amikor a sétányt keresztezi az 500 m hosszú, köríves futópálya. Borítása nem rekortán (így nem szerepel a térképen), hanem „természetes” föld és mindkét oldaláról növények borítják be, olyan érzést keltve, mintha egy erdei ösvényen futnánk!

Kúttói parkerdő futópálya - Free Sport Parks térkép
Kúttói parkerdő futópályája

hirdetés

Erdei focipálya

A futókörön belül találjuk a füves kisméretű focipályát, fém kapukkal.

Kúttói parkerdő focipálya - Free Sport Parks térkép
erdei focipálya

 

Tollaslabda

Tovább haladva a játszótérrel szemben találjuk az egyik, míg a játszótér mögött a másik tollaslabda pályát füves talajon, szintén a futópályán belül.

Kúttói parkerdő tollaslabda pálya - Free Sport Parks térkép
tollaslabda pálya a játszótérrel szemben (a képtől balra esik a játszótér)
Kúttói parkerdő tollaslabda pálya füves talajjal - Free Sport Parks térkép
a másik tollaslabda pálya a játszótér mögött (a képtől jobbra esik a játszótér)

 

hirdetés

 

 

Térkép

A kispesti Kúttói parkerdő szabadidőpark sporthelyszíneit “Budapest-19 | Kúttói parkerdő” néven találod meg a Free Sport Parks térképen:

 

Kispest Közösségi Sportoldala

Fedezd fel a XIX. kerület ingyenesen használható közösségi sportlehetőségeit: MEGNÉZEM.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.