Mészkő Park Óbuda

Meszkő park szabadidőpark - Free Sport Parks Blog

A Mészkő park a helyi lakók igényeinek figyelembe vételével került megtervezésre és 2017 őszén készült el. A ligetszerű szabadidőparkban többek között találunk többféle sportpályát, játszóteret és kutyafuttatót, külön ügyességi akadályával. Tavaly nyáron jártunk a helyszínen:

Mészkő park, ligetes hangulattal

A két és fél hektáros (25.000 m2) Mészkő park Óbuda (Budapest III. kerület) Aranyhegy nevű részén található, ahol a Mészkő utcára merőlegesen helyezkedik el. Az utca felől máris egy kialakított parkolósort találunk, ami mögött a ligetes szabadidőpark és hatalmas fái emelkednek fölénk:

Meszkő park felülről
Meszkő park felülről (fotó: obuda.hu)

A park enyhén emelkedő domboldalon van, ahol egymást keresztező, murvás sétányok vezetnek körbe, változatos helyszínt szolgáltatva sétához, Nordic walkinghoz vagy éppen futáshoz a nagy fák és bokrok árnyékában. A gyepesített, nyitott részeken jó lehetőség van pl. piknikezni, jógázni vagy közösségi rendezvényeket tartani. A park keleti oldalán haladó sétányok kis díszkertek mentén vezetnek.

hirdetés

 

díszkert a sétány mentén
díszkert a sétány mentén
Meszkő park nyitott része zöld gyeppel
Meszkő park nyitott része zöld gyeppel

A park 0-24 nyitva van, viszont a Mészkő utca felöli játszótér és a park hátsó (északi) oldalán lévő kutyafuttató körbe vannak kerítve és csak nyitvatartási időben használhatóak:

  • április 01. – október 31.: 09:00 – 19:00
  • november 01. – március 31.: 09:00 – 17:00

A sétányok mentén napelemes térvilágítás került kiépítésre, több helyen kihelyeztek szemeteseket, pihenőpadokat asztalokkal, de van még ivókút, kerékpártároló, fedett pihenők, és egy mobil, ingyenesen használható illemhely is.

napelemes térvilágítás
napelemes térvilágítás
pihenőpadok asztallal és szemetes
pihenőpadok asztallal és szemetes

hirdetés

Meszkő park - ivókút - Free Sport Parks Blog
ivókút
kerékpártároló
kerékpártároló
fedett pihenő padokkal
fedett pihenő padokkal
mobil illemhely
mobil illemhely a Mészkő park bejáratánál

hirdetés

 

Sportolási lehetőségek

A park déli oldalán kerültek kialakításra sportpályák, sporteszközök. A pályák között murvás ösvényeken lehet közlekedni, míg a játszótér területén lévő pályáknál kavicsos sóderen. Ahogy a cikk elején olvasható a játszótéren lévő pályák csak a játszótér nyitvatartásában használhatóak:

  • április 01. – október 31.: 09:00 – 19:00
  • november 01. – március 31.: 09:00 – 17:00

Természetesen a játszótéren kívüli pályák 0-24 elérhetőek.

Streetball pálya

A játszótéren kapott helyet egy gumiburkolatú streetball pálya, fém palánkkal és láncos hálóval. Nyáron a fák árnyéka kellemes környezetet teremt a játékhoz:

Meszkő park Streetball pálya
Streetball pálya a Mészkő park játszóterén
fém streetbal palánk láncos hálóval
fém palánk láncos hálóval

 

hirdetés

 

Pingpong

Szintén a játszótéren belül kapott helyet egy kültéri pingpong asztal a kavicsos sóderen, ahol padról lehet szurkolni és/vagy a cuccainkat lerakni:

pingpong asztal a Mészkő park játszóterén
pingpong asztal a Mészkő park játszóterén

 

Sakk

A játszótér fölötti részen nagyon hangulatos sakkasztalt találunk négy ülőhellyel, közvetlenül a fedett pihenő mellett, de nem kell aggódni, mert a fák itt gyakorlatilag egész nap árnyékot adnak a sakkozóknak.

sakkasztal padokkal az árnyékban
sakkasztal padokkal az árnyékban

 

Teqball

A fedett pihenő másik oldalán gumi borítású talajon teqball asztalt helyeztek ki. A pályavonal nincs felfestve, viszont a játékszabályokat ismertető tábla ki van helyezve. A játékszabályok elérhetőek a közösségi sportparkpédia Teqball oldalán is.

Teqball asztal
Teqball asztal

 

hirdetés

 

Strandröplabda

Budapesten nem sok közpark van, ahol homokos talajú strandröplabdapályán játszhatunk, úgyhogy ez egy igazi kuriózum! A pálya fagerendákkal van körbehatárolva, a háló feszíthető.  A pálya egyik oldalán lévő fák délután hűsítő árnyékot adnak a játékhoz:

homokos strandröplabda pálya
homokos strandröplabda pálya
állítható a hálófeszesség
állítható a hálófeszesség

hirdetés

 

Fitneszpark+

Gumiborítású talajon került kialakításra a fitneszpark plusz pálya, vagyis itt húzódzkodásra alkalmas eszköz is található. Van itt pihenőpad, szemetes, ivókút és bringatároló, ami mind a kényelmünket szolgálja.  Sötétedés után is jöhetünk ide, mert van térvilágítás. A kilencféle eszközből mindhez elérhetőek az Eddz Okosan használati videók, amiben edzők mutatják meg a helyes használatot:

fitneszpark
fitneszpark
fitneszpark bal oldalt a húzódzkodó (nyújtó) állvány
bal oldalt a húzódzkodó (nyújtó) állvánnyal
tágas pihenődpadok asztallal
tágas pihenődpadok asztallal

hirdetés

 

Térkép

A Mészkő park sporthelyszíneit  “Budapest-03 | Mészkő park” néven találod meg a Free Sport Parks térképen:

 

Óbuda Közösségi Sportoldala

Fedezd fel Óbuda ingyenesen használható közösségi sportlehetőségeit: MEGNÉZEM.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.