Gyorsasági Görkorcsolya

Ismerd meg röviden, hogyan jelöljük a térképen, mi a köztéri Gyorsasági Görkorcsolya pálya és mi jellemző erre a görkorcsolyázási technikára.

hirdetés

Gyorsasági-Görkorcsolya jelölése - Free Sport Parks térkép

Címkéje a térképen: Speed Skate

A Gyorsasági Görkorcsolya pálya jelölése a térképen a szilvakék kör ikon. Az i-betűs körrel jelölt helyszíneknél az adatlapon extra funkciók is elérhetőek (pl. értékelés, kép és videó hozzáadás).

Gyorsasági görkorcsolya pálya jellemzői

A köztéri gyorsasági görkorcsolya pálya legfőbb ismérve, hogy ez egy sík elipszis alakzatú aszfaltpálya. Ugyanakkor vannak pályák, amelyek más alakzatúak és inkább csak a görkorcsolyázásra alkalmasak.

Gyorsasági Görkorcsolya pálya - Hódmezővásárhely, Tóalj utca - Free Sport Parks térkép
Gyorsasági Görkorcsolya pálya - Hódmezővásárhely, Tóalj utca (fotó: google maps)
  • Elnevezései: Gyorsasági Görkorcsolya pálya / Gyorsgörkorcsolya pálya / Görkorcsolya pálya
  • Pálya borítása: aszfalt, beton
  • Nyitva tartás: általában 0-24 órában nyitva vannak, de van köztük olyan is, amelyik bekerített helyen van, korlátozott nyitvatartással (pl napfelkeltétől napnyugtáig, stb.), amit a bejáratnál feltűntetnek.

Mindig ügyeljünk a parkok, eszközök és pályák tisztaságára és a higiéniára, hogy legközelebb is vidáman menjünk oda sportolni! Ha pedig rongálást, hibát észlelsz, akkor jelentsd be nekünk, hogy mielőbb kijavíthassák az illetékesek. "Tiszta sportpark, rendes sportolók"

hirdetés

Technika

A jelöléseken és az általános jellemzőkön túl ismerd meg ennek a görkorcsolyázási technikának az alapját is.

Double-Push technika

  • A gyorsasági görkorcsolyázás technikája eltér a jégpályán alkalmazott gyorskorcsolyázási technikától.
  • A profi görkorcsolya versenyzők az egyenes szakaszokon ugyanis az ún. Double-Push technikát használják, amelyben hagyományos V alakú lépések helyett S betű szerű nyomvonalon haladnak.
  • Ez által egy lépéssel nagyobb távolság tehető meg, és a lépés folyamán az idő nagyobb részében lehet hajtóerőt kifejteni. Ezzel a technikával 40 km/h feletti tartós sebesség is elérhető.

 

(Kép forrása: GfyCat)

Gyorsasági Görkorcsolya - Double-Push technika - Free Sport Parks térkép
Double-Push technika

A fenti információk a wikipédia görkorcsolya oldalán érhetőek el.

Sportközösségek

Itt gyűjtjük azokat a sportközöségeket, ahol ingyenesen is tartanak rendszeres foglalkozásokat, edzéseket és/vagy tanácsadást a kültéri, közösségi gyorsasági görkorcsolya pályákon. Te is javasolhatsz ilyen sportközösségeket, amit a lenti gombra kattintva tudsz elküldeni nekünk.

"A sportolás legyen része az életednek, legyen része az egészségednek!"

Free Sport Parks