Foci

Ismerd meg röviden, hogyan jelöljük a térképen, mik a köztéri Focipálya jellemzői és melyek a Foci főbb játékszabályai. 🙂

hirdetés

Foci jelölései a térképen

Foci - Free Sport Parks térkép

Címkéje a térképen: Football

A Focipálya jelölése a térképen a szürke ikon. Az i-betűs körrel jelölt helyszín pedig videón is megnézhető a pálya adatlapján.

Focipálya jellemzői

A köztéri Focipályák legfőbb ismérve, hogy ezek tulajdonképpen többnyire kültéri Futsal pályájának (kisebb mretű focipálya) felelnek meg, amelyek egyben kézilabda pályák is. Vidéki településeken a helyi fociklubbok nagyméretű focipályák többségét az edzéseken és meccseken kívüli időben mindenki használhatja, így ilyen pályák is szerepelnek a térképen.

Focipálya - Budapest (XI. kerület), Bikás park - Free Sport Parks térkép
Focipálya - Budapest (XI. kerület), Bikás park

Mindig ügyeljünk a parkok, eszközök és pályák tisztaságára és a higiéniára, hogy legközelebb is vidáman menjünk oda sportolni! Ha pedig rongálást, hibát észlelsz, akkor jelentsd be nekünk, hogy mielőbb kijavíthassák az illetékesek. "Tiszta sportpark, rendes sportolók" 🙂

Futsal főbb játékszabályai

A jelöléseken és az általános jellemzőkön túl ismerd meg az alapvető szabályokat is.

Felszerelés és méretek

 • Pálya:
  • A játéktér mérete egy az egyben a kézilabda játéktere, a játéktér szélét itt is vonal határolja.

 

 • Kapu:
  • Mérete: 3 m széles x 2 m magas, mint a kézilabda kapu.

 

 • Labda:
  • A futsal labda 4-es méretű, de egy speciális szivacs réteggel egészítve ki és ezért kevésbé pattan, mint a labdarúgásnál használt hagyományos labda.

 

(Kép forrása: MightyGoods)

A futsal (ejtsd: futszál) a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata, melyet a FIFA irányít. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik, mindkettő azt jelenti: teremfoci.

 • A futsalt két csapat játssza, mindkét csapatban 4 mezőnyjátékos és egy kapus van. A cserék száma legfeljebb 7.
 • A játék során bármennyiszer lehet cserélni, de csak a kijelölt cserezónában.
 • A játékidő kétszer 20 perc tiszta játékidő. (ha játékon kívül van a labda, akkor áll az óra.)
 • A futsalban nincs les.
 • Sárga lap (Figyelmeztetés): Ebből egy játékos max. 2 db-ot gyűjthet össze a mérkőzés folyamán. A második esetben a felmutatott sárga lap után a játékvezető automatikusan felmutatja a piros lapot is.
 • Piros lap (Kiállítás): A kiállított játékos nem ülhet le a kispadra, hanem be kell mennie az öltözőbe. Csapata azonban 2 perc után kiegészülhet egy másik játékossal. Ha a "pillanatnyilag" kevesebb létszámmal játszó csapat a 2 perces büntetőidő alatt gólt kap, akkor a gól után azonnal kiegészülhet. Amennyiben több kiállított játékos van csak az egyik térhet vissza.

A fenti játékszabályok forrása és további információk a Wikipedia Futsal oldalán érhetőek el.

Sportközösségek

Itt gyűjtjük azokat a sportközöségeket, ahol ingyenesen is tartanak rendszeres foglalkozásokat, edzéseket és/vagy tanácsadást a kültéri, közösségi focipályákon. Te is javasolhatsz ilyen sportközösségeket, amit a lenti gombra kattintva tudsz elküldeni nekünk.

Hamarosan...

Hamarosan...

Pályák videóval

 

"A sportolás legyen része az életednek, legyen része az egészségednek!"

Free Sport Parks