Foci

Ismerd meg röviden, hogyan jelöljük a térképen, mik a köztéri Focipálya jellemzői és melyek a Foci főbb játékszabályai.

hirdetés

Foci - Free Sport Parks térkép

Címkéje a térképen: Football

A Focipálya jelölése a térképen a szürke ikon. Az i-betűs körrel jelölt helyszíneknél az adatlapon extra funkciók is elérhetőek (pl. értékelés, kép és videó hozzáadás).

Focipálya jellemzői

A köztéri Focipályák legfőbb ismérve, hogy ezek tulajdonképpen többnyire kültéri Futsal pályájának (kisebb méretű focipálya) felelnek meg, amelyek egyben kézilabda pályák is. Vidéki településeken a helyi fociklubbok nagyméretű focipályák többségét az edzéseken és meccseken kívüli időben mindenki használhatja, így ilyen pályák is szerepelnek a térképen.

Focipálya - Budapest (XI. kerület), Bikás park - Free Sport Parks térkép
Focipálya - Budapest (XI. kerület), Bikás park

Mindig ügyeljünk a parkok, eszközök és pályák tisztaságára és a higiéniára, hogy legközelebb is vidáman menjünk oda sportolni! Ha pedig rongálást, hibát észlelsz, akkor jelentsd be nekünk, hogy mielőbb kijavíthassák az illetékesek. "Tiszta sportpark, rendes sportolók"

hirdetés

Futsal pálya mérete

Felszerelés és méretek

 • Pálya:
  • A játéktér mérete egy az egyben a kézilabda játéktere, a játéktér szélét itt is vonal határolja.

 

 • Kapu:
  • Mérete: 3 m széles x 2 m magas, mint a kézilabda kapu.

 

 • Labda:
  • A futsal labda 4-es méretű, de egy speciális szivacs réteggel egészítve ki és ezért kevésbé pattan, mint a labdarúgásnál használt hagyományos labda.

 

(Kép forrása: MightyGoods)

Futsal szabályok röviden

A jelöléseken és az általános jellemzőkön túl ismerd meg az alapvető szabályokat is.

A futsal (ejtsd: futszál) a nagypályás labdarúgás hivatalos, elsősorban teremben játszott változata, melyet a FIFA irányít. A név a portugál futebol de Salãoból és a spanyol fútbol salaból származik, mindkettő azt jelenti: teremfoci.

 • A futsalt két csapat játssza, mindkét csapatban 4 mezőnyjátékos és egy kapus van. A cserék száma legfeljebb 7.
 • A játék során bármennyiszer lehet cserélni, de csak a kijelölt cserezónában.
 • A játékidő kétszer 20 perc tiszta játékidő. (ha játékon kívül van a labda, akkor áll az óra.)
 • A futsalban nincs les.
 • Sárga lap (Figyelmeztetés): Ebből egy játékos max. 2 db-ot gyűjthet össze a mérkőzés folyamán. A második esetben a felmutatott sárga lap után a játékvezető automatikusan felmutatja a piros lapot is.
 • Piros lap (Kiállítás): A kiállított játékos nem ülhet le a kispadra, hanem be kell mennie az öltözőbe. Csapata azonban 2 perc után kiegészülhet egy másik játékossal. Ha a "pillanatnyilag" kevesebb létszámmal játszó csapat a 2 perces büntetőidő alatt gólt kap, akkor a gól után azonnal kiegészülhet. Amennyiben több kiállított játékos van csak az egyik térhet vissza.

A fenti játékszabályok forrása és további információk a Wikipedia Futsal oldalán érhetőek el.

Sportközösségek

Itt gyűjtjük azokat a sportközöségeket, ahol ingyenesen is tartanak rendszeres foglalkozásokat, edzéseket és/vagy tanácsadást a kültéri, közösségi focipályákon. Te is javasolhatsz ilyen sportközösségeket, amit a lenti gombra kattintva tudsz elküldeni nekünk.

Hamarosan...

Hamarosan...

Pályák videóval

 

"A sportolás legyen része az életednek, legyen része az egészségednek!"

Free Sport Parks