Futópálya

Ismerd meg röviden, hogyan jelöljük a térképen, mik a köztéri rekortán Futópálya jellemzői és mit jelent az, hogy rekortán?

hirdetés

Futás jelölése - Free Sport Parks térkép

Címkéje a térképen: Running

A Futópályák jelölése a térképen az almazöld kör ikon. Az i-betűs körrel jelölt helyszíneknél az adatlapon extra funkciók is elérhetőek (pl. értékelés, kép és videó hozzáadás).

Rekortán futópályák jellemzői

A térképen jelenleg csak rekortán futópályák találhatóak meg. A rekortán futópályák legfőbb ismérve, hogy többnyire vöröses színű, kb 1 méter széles gumiborítású futósáv, illetve futókör.

Futópálya - Budapest (IV. kerület), Semsey Aladár park - Free Sport Parks térkép
Futópálya - Budapest (IV. kerület), Semsey Aladár park
  • Elnevezései: Rekortán Futópálya / Futókör
  • Pálya hossza: pár száz métertől a több, mint 1000 méterig.
  • Pálya borítása: rekortán
  • Nyitva tartás: általában 0-24 órában nyitva vannak, de van köztük olyan is, amelyik bekerített helyen van, korlátozott nyitvatartással (pl napfelkeltétől napnyugtáig, stb.), amit a bejáratnál feltűntetnek.

Mindig ügyeljünk a parkok, eszközök és pályák tisztaságára és a higiéniára, hogy legközelebb is vidáman menjünk oda sportolni! Ha pedig rongálást, hibát észlelsz, akkor jelentsd be nekünk, hogy mielőbb kijavíthassák az illetékesek. "Tiszta sportpark, rendes sportolók"

hirdetés

Mi az a rekortán?

A jelöléseken és az általános jellemzőkön túl ismerd meg azt is honnan ered a rekortán név és mi is az valójában.

Rekortán eredete

  • A futópályák felszíne az 1950-es évekig salakos, földes volt, a fedett helyeken faborítást alkalmaztak. A szintetikus pályák a 60-as évektől terjedtek el.
  • A szintetikus pályák alapjául szolgáló poliuretánt Otto Bayer kísérletezte ki 1937-ben. Az 1960-as években sorra fektették le a gumis anyagot Észak-Amerika számos egyetemének atlétikai pályájára. Az igazi nagy ‘felfekvése’ (fellépése) 1968-ban a mexikói olimpián volt.
  • Európában a német Rekortan GmbH készítette először műanyag-gumis futófelületet a müncheni olimpiára. Az ő technológiájuk kissé eltért az amerikai gyárak készítményeitől.
  • Abban az időben Magyarországra a német borítás került be, és a magyar szóhasználatban ezért honosult meg az ilyen futópályákra a rekortán jelző.
  • Az amerikai APS a skótkockás mintázatú tartan nevű anyaggal készíti a futófelületet.

(Kép forrása: Wikipedia )

Rekortán futópálya - Free Sport Parks térkép
Rekortán futófelület

A fenti információk forrása és további érdekességek a wikipédia futópálya oldalán érhetőek el.

Sportközösségek

Itt gyűjtjük azokat a sportközöségeket, ahol akár ingyenesen is tartanak rendszeres foglalkozásokat, edzéseket és/vagy tanácsadást a futással, futósporttal kapcsolatban a kültéri, közösségi sportparkokban, sportpályákon. Te is javasolhatsz ilyen sportközösségeket, amit a lenti gombra kattintva tudsz elküldeni nekünk.

Rekortán futópálya videók

 

"A sportolás legyen része az életednek, legyen része az egészségednek!"

Free Sport Parks