Kálvária Téri Park

Kálvária téri park, Józsefváros, Free Sport Parks térkép

A nyolcadik kerületi Józsefvárosban – Budapest egyik legbeépítettebb, legnyüzsgőbb kerületében – több helyen találunk kisebb és nagyobb zöld felületeket parkok formájában, amelyek az elmúlt időszakban sokat fejlődtek és a változás már a városnegyed épített felületein is megmutatkozik a helyi városfejlesztési kezdeményezések és összefogások révén. Egy szóval sokat változott, szépült Józsefváros a közelmúltban, amely a most bemutatásra kerülő Kálvária téri parkon is szemmel látható.

Kálvária téri park, a kikapcsolódás parkja

Az Illés utca és Diószegi Sámuel utca közötti szakaszon a forgalmas Baross utca közvetlen közelében bújik meg egy kovácsolt vaskerítéssel körbevett zöld terület a Kálvária téri park. A Baross utca tulajdonképpen kettévágja ezt a parkot, mert a tér északi oldalán is van egy kisebb nyitott része, ahol újonnan épült információs épületet és elkerített kutyafuttatót találunk a busz és trolibusz megálló körül, de most térjünk vissz a tér másik oldalára.

Az elmúlt években több lépcsőben újult meg a Kálvária tér parkja, mind infrastruktúrájában, mind a kialakításában. Megemelték a kerítést, újragondolták a park elrendezését, megújult a növényzet, több funkciós, rendezett és folyamatosan karbantartott parkot alakítottak ki.  A parkba kutyát bevinni tilos, viszont az Illés utca felöli főbejárat előtti részen kapott helyet még egy kutyafuttató.

 

hirdetés

 

kutyafuttató bejárata a Kálvária téri parknál, Free Sport Parks blog
kutyafuttató bejárata a Kálvária téri parknál

Már a bejárat előtt feltűnik, hogy mennyi fa és zöld növény van odabent, egyszerűen adja magát, hogy bemenjünk, körülnézzünk és arra a kis időre magunk mögött hagyjuk a Baross utca és a tér mindig nyüzsgő forgatagát. Nagy melegben pedig a hűsítő árnyék látványa csak tovább fokozza ezt az érzésünket.

a Kálvária téri park bejárata és annak előtere, Free Sport Parks térkép
a Kálvária téri park bejárata és annak előtere

Belépve kavicsos sétányokon járhatjuk be a parkot, ahol számtalan padon olvashatunk, beszélgethetünk vagy egyszerűen csak pihenhetünk a fák árnyékában. Kényelmünket fokozza az ivókút, kihelyezett szemetesek, és a park teljes területén elterülő szép és gondozott zöld gyep, amin még piknikezni, jógázni is lehet. A Kálvária téri park jellegzetes színfoltja a Háromfigurás díszkút (Makrisz Agamemnon műve, 1981), a mi a bejárattól jobb kéz felé található.

kavicsos sétányok, padokkal, szemetesekkel, Kálvin téri park, Free Sport Parks térkép
kavicsos sétányok, padokkal, szemetesekkel a Kálvin téri parkban

 

az egyik ivókút a Kálvária téri parkban
az egyik ivókút a Kálvária téri parkban

 

hirdetés

 

Háromfigurás díszkút, Kálvária tér, Free Sport Parks blog
Háromfigurás díszkút

A parkban van külön elkerített, szintén felújított játszótér ivókúttal, padokkal és természetesen szuper játszóeszközökkel, amelyeket gumírozott talajra telepítettek. Itt van egy kiszolgáló épület, ahol többek között toalett, pelenkázó és a parkőr kapott helyet.

játszótér párakapuval, gumírozott talajjal, Kálvária tér, Free Sport Parks blog
játszótér párakapuval, gumírozott talajjal

 

toalett pelenkázóval a játszótér bejáratánál, Kálvária tér, Free Sport Parks blog
kiszolgáló épület, toalettel és pelenkázóval a játszótérnél

A Kálvária téri park a pihenésen kívül aktív kikapcsolódásra is módot ad.

 

 

hirdetés

Sakk

Több helyen székekkel sakkasztalok kaptak helyet a zöld felületeken. A park korábban ikonikus helyszíne volt a Józsefvárosban a szabadtéri sakkjátszmáknak, amit a felújítások után is megőriztek.

az egyik sakkasztal két székkel a zöld gyepen., Free Sport Parks térkép
az egyik sakkasztal két székkel a zöld gyepen.

 

Fitneszpark

A játszótér mellett a fák árnyékában, gumírozott talajon épült meg a fitneszpark, ahol húzodszkodni is lehet. Itt van ivókút és a toalett csak pár lépésnyire van. Az alábbi eszközök várnak itt minket:
fitneszpark a Kálvária téri parkban, Free Sport Parks térkép
fitneszpark a Kálvária téri parkban

 

 

Megközelítés, térkép

A parknál közvetlen megállója van a 9-es busznak és a 72-es, 83-as trolibuszoknak (Kálvária tér megálló), de könnyen megközelíthető kerékpárral vagy épp autóval is (a parkolás hétköznapokon fizetős és a környező utcákban és a park körül lehetséges). A főbejáraton kívül még a park három másik oldalán találunk bejáratokat.

 

hirdetés

 

A Kálvária téri park helyszíneit “Budapest-08 | Kálvária tér” néven találod meg a Free Sport Parks térképen:

 

Parkkal kapcsolatos bejelentések

A parkkal kapcsolatos bejelentéseket legutóbbi információink szerint a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Városüzemeltetési igazgatósága felé lehet megtenni.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.