Nagyerdei Futópálya

Nagyerdei Stadion futópálya, Debrecen - Free Sport Parks térkép

A debreceni Nagyerdőben van egy nem mindennapi rekortán futópálya, amin szószerint felemelő futni, ugyanis egy része a fák lombkoronájának magasságában vezet. Ebben a blogbejegyzésben most ezt a rekortán pályát mutatom meg részletesen:

 

Futópálya a Nagyerdei Stadion körül

A debreceni Nagyerdő ma Natura 2000 védettséget élvező közpark és Debrecen városának egyik központi zöldterülete. A korábban már-már elhanyagolt terület rekreációs fejlődésének a 2014-es év adott nagy lendületet. Akkor az 1930-as években létesített földsáncokkal körbevett labdarúgó- és atlétikai pálya helyén átadásra került az új Nagyerdei Stadion.

A létesítmény tervezésekor kihívás volt, hogy a Nagyerdő védett élővilágának szem előtt tartásával hozzanak létre egy új, élhető városi parkot, amely helyet teremt egyaránt sportolásra, szórakozásra, kikapcsolódásra és pihenésre is, központjában az új Stadionnal.

Felülről nézve a Stadion fehér épülete úgy fekszik az erdő közepén, mintha egy óriás tengeri csiga vagy kagyló heverne ott. Egy ilyen természetes forma valóban jobban illeszkedik a zöld környezetbe, miközben a földön járva modern, látványos terekkel és építészeti megoldásokkal találkozunk a növényekben gazdag sétányok között.

 

hirdetés

 

Debrecen, Nagyerdei Stadion és a futópálya
a Stadion és a körülötte haladó rekortán futópálya (fotó:  bordstudio.hu)

Lebegő járdával a fák között

Az egyik leglátványosabb építészeti elem a stadionra hullámosan felfutó és azt megkerülő lebegő járda, ami egészen a fák lombjáig visz minket, miközben az alatta lévő parkosított részek sincsenek árnyékban, mert a sétány középső legszélesebb sávját vastag fémrácsból készítették, ami nem állja útját sem a napfénynek, sem az esőnek.

a lebegősétány alatt gondozott dísznövények, növényszigetek vannak - Nagyerdei Stadion futópálya, Debrecen - Free Sport Parks térkép
a lebegősétány alatt gondozott dísznövények, növényszigetek vannak
a lebegő járda fémrácsán csak merőlegesen látunk át - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
a lebegő járda fémrácsán csak merőlegesen látunk át, így futás közben szinte nem is érzékeljük

 

Nagyerdei futópálya hossza

A rekortán futópálya mintegy 1100 méter hosszan teszi meg a kört a Stadion és előtere között, és szélessége is impozáns a kb 1,75 m-rel. Ez bőven elég ahhoz, hogy egymás akadályozása nélkül előzzük meg a másik futót, vagy ha valaki szemből fut, akkor az is akádály nélkül elférjen mellettünk. Ugyanakkor mindig figyeljünk arra még egy széles rekortán pályánál is, hogyha egymás mellett párban futunk, akkor időben álljunk egymás mögé, hogy egy gyorsabb vagy szemből jövő futó is ki tudjon kerülni a rekortánon minket. Tartsunk mindig jobbra, így szabadon „mehetnek” mellettünk.

 

 

Egy kör a futókörön

A rekortán pálya bejárását az Ady Endre utca felöli egyenes szakaszról kezdjük, ahol balkézre találunk egy ivókutat, paddal és szemetessel. A futópálya mentén több helyen vannak kihelyezett hulladékgyűjtők és a pálya teljes szakaszán esti világítást is kiépítettek, így a pálya 0-24 órában használható.

Ady Endre úttal párhuzamosan vezető egyenes szakasz - Nagyerdei Stadion futópálya, Debrecen - Free Sport Parks térképaz Ady Endre úttal párhuzamosan vezető egyenes szakasz

ivókút, ahol van pad és szemetes is - Nagyerdei Stadion futópálya, Debrecen - Free Sport Parks térkép
ivókút, ahol van pad és szemetes is, háttérben pár méterre a futópályától

 

Tovább haladva a fák között kezdődik a függő járda egy emelkedővel. Itt már elérjük a Stadion épületét, ahol kerékpártárolók is vannak.

nagy emelkedővel kezdődik lebegő járda szakasz - Nagyerdei Stadion futópálya, Debrecen - Free Sport Parks térkép
nagy emelkedővel kezdődik a lebegő járda szakasz
a lebegő járda egyenes szakasza - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
felérve az emelkedőn újra egyenes szakasz következik

hirdetés

 

Ezután egy hullámvölgyhöz érkezünk egy enyébb lejtővel és utána egy enyhébb emelkedővel, ahol a sétányon van egy pad is. Ott szükség szerint megpihenhetünk, vagy könnyen beköthetjük a cipőfűzőnket.

hullámvölgy - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
hullámvölgy az enyhe lejtővel
kerékpártároló szemetessel - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
az egyik kerékpártároló a függő sétány alatti részen
hullámvögy utáni kisebb emelkedő - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
hullámvögy utáni enyhe emelkedő a paddal
a második egyenes szakasz a lebegő járdán a fák koronaszintjénél - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
felérve a második emelkedőre újabb egyenes sík szakasz következik

 

hirdetés

 

Ezzel el is érjük a Nagyerdei Stadion hátulsó részét, ahol a pálya eltávolodik az épülettől, mert ide került egy szabadtéri rendezvénytér, aminek a külső szélén félkörívben halad a függő járda a rekortán futópályával, ahol több helyen is találunk padokat és két lépcsőlejárót.

a Stadion mögötti köríves szakasz - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
a Stadion mögötti köríves szakasz
a Stadion mögötti rendezvénytér felett halad a pálya - Nagyerdei Stadion futópálya, Debrecen - Free Sport Parks térkép
a Stadion mögötti rendezvénytér szélén a félköríves függő járda

 

A köríves visszafordító szakasz után újra egyenes szakasz jön, ami visszavezet a Stadion mellé, csak már a másik oldalán (a Nagyerdei Víztorony felől), ahonnan egy hosszabb lejtős szakaszon újra a földön futhatunk tovább.

az utolsó lejtő visz le a lebegő sétányról - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
hosszú lejtő visz le a lebegő sétányról

Leérve a lejtőn a pálya a fák közé ér, amely nemsokára újabb kanyart vesz. Ennél a kanyarnál pár méterre a pályától balfelé szintén van egy ivúkút a kövezett sétányon.

visszaforduló szakasz - Nagyerdei Stadion futópálya, Debrecen - Free Sport Parks térkép
kanyarodó szakasz
Ivókút a parkrész másik oldalán - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
a másik ivókút a kanyarodó szakasznál a kövezett sétányon

 

Innentől már a szabad ég alatt visz tovább a rekortán pálya egyenes szakaszon.

egyenes szakasz visz vissza a ködszínház irányába - Nagyerdei Stadion futópálya - Free Sport Parks térkép
egyenes szakasz visz vissza a Ködszínház irányába

Az egyenes szakasz végén jön az utolsó kanyar, ahol a pálya Debrecen egyik látványossága a Ködszínház mellett fordul vissza és immár újra az Ady Endre utcával párhuzamos egyenes részhez érünk, ahol elkezdtük az 1100 méteres körünket.

visszakanyarodó szakasz a ködszínháznál - Nagyerdei Stadion futópálya, Debrecen - Free Sport Parks térkép
visszakanyarodó szakasz a Ködszínháznál

Összességében ez egy nagyon hangulatos futókör, a szélessége révén kényelmes rajta futni, nem kell „szorongani”, a hossza, a lejtők és emelkedők révén pedig kevésbé monoton hosszabb táv futásakor. A lebegő járda részen vezető szakasz pedig az, ami igazán különlegessé teszi ezt a rekortán futópályát. Különleges, ahogy felemelkedünk a fák lombjai közé, majd egy hullámvölgyön áthaladva a Stadion másik oldalán pedig visszatérünk a földre. Jó hír, hogy a cikk írásakor éppen karbantartási javításokat végeznek a pályán, ami 7 év után már szerzett pár „sérülést”, viszont most újra a régi lesz. Aki arra jár és teheti próbálja ki! SportraFEL!

 

hirdetés

Megközelítés, térkép

A futópálya és a Stadion a debreceni Nagyerdő Pallagi út – Ady Endre út által közrezárt területen fekszik, így mind tömegközlekedéssel (pl. 10, 12, 13, 22, 24 buszokkal és 1-es villamossal), mind autóval könnyen elérhető, de a számtalan kerékpártároló révén kerékpárral is érkezhetünk, mert lesz hova lezárni azt. A parkolás a két utcában munkanapokon (08:00-18:00) és szombaton (08:00-14:00) fizetős, a parknál van még fizetős mélygarázs, ugyanakkor kicsit odébb az Oláh Gábor utcában és a Stadion mögötti (Nagyerdei körút felőli) parkolóban ingyenes a parkolás. (Odautazás előtt mindig tájékozódj az aktuális helyzetről!)

A debreceni Nagyerdei futópályát “Debrecen | Pallagi út” néven találod meg a Free Sport Parks térképen:

 

Debrecen Közösségi Sportoldala

Fedezd fel a város ingyenesen használható közösségi sportlehetőségeit: Debrecen Közösségi Sportoldala.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.