Angyalföld Futópálya

Angyalföld rekortán futópálya - Rákos-patak, Kubala László park - Free Sport Parks térkép

A Rákos-patak angyalföldi (Budapest XIII. kerület) szakaszán az elmúlt pár évben több lépésben is fejlődött a Kubala László park, többek között egy új rekortán futópálya kialakításával, ami a vízparti környezetben gazdag zöldfelületek között alkot egy hosszan elnyújtott kört. Most ez a rekortán pálya kerül bemutatásra:

 

Angyalföld futópálya a Kubala László parkban

A Kubala László park Budapest egyik legújabb kialakítás alatt lévő közparkja, amelynek Rákos-patak menti része lényegében elkészült, míg a patak északi partjánál húzódó ligeterdős terület még a jövőben fog új formát ölteni. A patak menti részt tájépítészileg teljesen újratervezték, évelõ növények használatával alakítottak ki természetközeli növénytársulást és élõhelyet. A partfalat mérnökbiológiai módszerrel stabilizálták. Ezt követően közösségi egyeztetéssel, több ütemben utcabútorok, térkövezett sétány, kerékpáros út, játszótér, közvilágítás, virágos promenád, zöld rét, tanösvény és közösségi pihenőterasz, valamint gyalogos híd került átadásra.

Ki is volt Kubala László? Kubala László 1927-ben született Budapesten és máig ő az egyetlen, aki a – a FIFA által elismerten – három ország nemzeti futball csapatának mezét is magára ölthette. A csehszlovák válogatottban hétszer, a magyarban háromszor, a spanyol válogatottban tizenkilencszer játszott. Az FC Barcelona színeiben egyébként 349 mérkőzésen 270 gólt rúgott. 1961 után edzőként tevékenykedett és a spanyol válogatottat 11 évig vezette. Érdekesség, hogy már Budapesten is van utánpótlás képzés az FC Barcelona tudásbázisára épülő Barca Academy Hungary képzési programjában, amiről egy korábbi blogcikkben is beszámoltam (klikkelj az akadámia nevére).

 

hirdetés

 

Angyalföld futópálya hossza

A megszokott vörös színű rekortán futópályákhoz képest – a vizes környezettel harmonizálva – itt kékszínű futópályát találunk, ami kb. 1,2 km hosszan (1186 m) öleli körbe a Rákos-patak ide eső északi és déli partját. A pálya középső részénél, a patak déli partján a gyalogos fahídnál van a rajt/cél vonal. A pályán nincs máshol távot jelölő szám felfestve.

1186m hosszú a rekortán futópálya - Rákos-patak - Free Sport Parks blog
1186m hosszú a rekortán futópálya
az összekötő fahíd a Rákos-patak felett - Kubala László park
a rajt/cél vonalnál van az összekötő fahíd a Rákos-patak felett

 

Egy kör a rekortán futókörön

A rajt/cél területnél máris találunk egy a futópályához hasonlóan kék gumi borítást kapott mini kondiparkot a térkövezett sétány és a rekortán futópálya közé ékelődve. Ez ideális a futás előtti bemelegítéshez és a futás utáni nyújtáshoz, valamint erősítéshez. Van itt:

Kényelmünket szolgálják a padok és szemetes.mini kondipark az angyalföldi rekortán futópálya mellett - Free Sport Parks térképmini kondipark az angyalföldi rekortán futópálya mellett – Free Sport Parks térkép

 

15-20 méter múlva jobb kéz felől kerékpártárolót, padot és szemetest találunk az itt lévő elkerített kutyafuttató előterében. Ha megszomjaznánk itt van egy ivókút a bejáratnál.

jó minőségű aszfaltozott kerékpárút - Free Sport Parks blog
jó minőségű aszfaltozott kerékpárút – jobbkéz felé a sétány
pihenőpad és kerékpártároló a kutyafuttató mellett - Rákos-patak - Free Sport Parks blog
pihenőpad és kerékpártároló a kutyafuttató előterében
körbekerített kutyafuttató - Free Sport Parks térkép
körbekerített kutyafuttató padokkal és ivókúttal

hirdetés

 

Tovább haladva egyenes szakasz jön, amely egy idő után elválik a kövezett sétánytől és a rekortán pálya fák árnyékában halad tovább

térkövezett sétány a rekortán futópálya mellett - Rákos-patak déli oldala - Free Sport Parks blog
térkövezett sétány a rekortán futópálya mellett innentől a sétányt és futópályát növények és fák választják el egymástól - Rákos-patak déli oldala

innentől a sétányt és futópályát növények és fák választják el egymástól – Rákos-patak déli oldalaBalkéz felől elhaladunk az első kutya-illemhely mellett, ahol zacskóadagolós szemest is elhelyeztek.

kutya-illemhely zacskóadagolós szemetessel - Free Sport Parks térkép
kutya-illemhely zacskóadagolós szemetessel – Free Sport Parks térkép

 

hirdetés

Továbbfutva a pálya utolsó ívével ráfordulunk a Béke utcai visszafordító pontra. Ezen a rövid szakaszon a rekortánt felváltja az aszfalt járda, majd az északi parton újra a kék rekortánon találjuk magunkat.

a sétány, futópálya és kerékpárút újra egymás mellé ér közeledve a visszafordító ponthoz - Rákos-patak déli oldala
a sétány, futópálya és kerékpárút újra egymás mellé ér közeledve a visszafordító ponthoz – Rákos-patak déli oldala
a Béke utca felöli visszafordító pont a kőkorlát melletti keskenyebb járdán - Kubala László park
a Béke utca felöli visszafordító pont a kőkorlát melletti keskenyebb járdán – Kubala László park

Az északi parton most egy hosszú (kb 300 m) egyenes szakasz kezdődik. Az északi parton már nincsen kerékpárút, a térkövezett sétány és a galária erdő között halad a futópálya.

hosszú egyenes szakasszal folytatódik a rekortán futópálya az északi parton - Kubala László park
hosszú egyenes szakasszal folytatódik a rekortán futópálya az északi parton – Kubala László park

Az egyenes szakasz egészen a sétálóhídig vezet, ahol egy kisebb pihenőparkot és egy közösségi lépcsős teraszt alakítottak ki, ami egészen lemegy a patakig. Utóbbi ideális helyszín nyújtásra, lazításra, vagy akár napozásra, kikapcsolódásra.

újra elérjük a fahidat az északi parton - Kubala László park
újra elérjük a fahidat az északi parton – Kubala László park

 

hirdetés

 

kis pihenőpark a fahíd északi oldalán háttérben a futópálya - Free Sport Parks blog
kis pihenőpark a fahíd északi oldalán háttérben a futópálya – Free Sport Parks blog
lépcsős terasz padsorokkal a futópálya mellett - Rákos-patak északi partján - Free Sport Parks térkép
lépcsős terasz padsorokkal a futópálya mellett a Rákos-patak északi partján

Elhagyva a közösségi teraszt újabb egyenes szakasz következik (kb 300 m), ami egészen a nyugati oldalon lévő Röppentyű utcai visszafordító pontig visz minket. Itt újra megszűnik a rekortán és az aszfaltozott járdán kell pár métert megtennünk.

újabb egyenes szakasz a rekortán futópálya mentén a Rákos-patak északi oldalán
újabb egyenes szakasz a rekortán futópálya mentén
Röppentyű utcai visszafordító aszfaltozott járdán - Rákos-patak - Free Sport Parks blog
Röppentyű utcai visszafordító aszfaltozott járdán
a Röppentyű utca felől a sétány, rekortán futópálya és a kerékpárút - Kubala László park
a Röppentyű utca felől egymás mellett a sétány, a rekortán futópálya és a kerékpárút (jobbra a bokros rész mögött van a másik kutyafuttató) – Kubala László park

 

hirdetés

 

A déli parton újra egyenes szakasz jön, ahol jobb kéz felöl elhaladunk még egy kutya-illemhely mellett, majd a kerékpárúttól jobbra egy zöld rétet látunk, amely egy természetes vadvirágos rét. Itt kísérleti jelleggel alternatív gyepgazdálkodás zajlik, amelynek célja, hogy a kerület zöldfelületeinek fajgazdagságát, biodiverzitását fokozza.

újabb kutya-illemhely a rekortán futópálya mellett - Rákos-patak
újabb kutya-illemhely a rekortán futópálya mellett – Rákos-patak
zöld rét a kerékpárút mellett - Rákos-patak, Kubala László park - Free Sport Parks térkép
zöld rét a kerékpárút mellett

Tovább haladva pihenő pad és játszótér mellett futunk tovább.

pihenőpad az árnyékban a futópálya mellett - Rákos-patak - Free Sport Parks térkép
pihenőpad az árnyékban a futópálya mellett
játszótér árnyékot adó fákkal a rekortán futópálya mellett
játszótér árnyékot adó fákkal a rajt/cél vonal közelében

A játszótérnél újabb kerékpártárolókat találunk és innen már csak pár méter és elértük a rajt/cél vonalat, és ezzel megtéve egy teljes kört.

Összességében a pálya szinte végig sík, a hídnak köszönhetően félköröket is futhatunk. Az északi oldalon inkább egy egyenes, addig a déli oldalon több helyen  a fák között kanyargó szakasz dobják fel a futóélményt, de összességében a sok zöld felület és patak közelsége végig egy kikapcsolódó futást biztosít számunkra, ami nem mellesleg kutyabarát is!

 

hirdetés

Megközelítés, térkép

A futópálya a Röppentyű utca és Béke utca által közrezárt területen fekszik. Tömegközlekedéssel a Röppentyű utca felöl a 32-es és 120-as autóbusszal, a Béke utca felöl a 14-es villamossal érkezhetünk. Autóval könnyen parkolhatunk a környező utcákban (munkanapokon fizetős a parkolás 08:30-18:00-ig), kerékpárunkat pedig lezárhatjuk kerákpárút menti kerékpártárolóknál. (Odautazás előtt mindig tájékozódj az aktuális parkolási helyzetről!)

Az angyalföld futópályát és helyszíneit “Budapest-13 | Rákos-patak” néven találod meg a Free Sport Parks térképen:

 

XIII. kerület Közösségi Sportoldala

Fedezd fel a kerület ingyenesen használható közösségi sportlehetőségeit: XII. kerület Közösségi Sportoldala.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.