Utcai pályáról a Barca Academy Hungary pályájára

Utcai pályáról a Barca Academy Hungary pályájára - Free Sport Parks Blog

A Free Sport Parks weboldal az utcai, közösségi sportterek összefoglaló portálja, hogy minél több ember ismerje meg a lakóhelyén lévő ingyenes sportolási lehetőségeket, ezzel is közelebb kerülve a rendszeres testmozgáshoz. Ezek a közösségi sportterek egyben „elő-előszobái” is egy sport profi kifutásának, hiszen gyerek- és tinédzserkorunkban legtöbb esetben ezeken a pályákon találkozunk/ismerkedünk meg először egy-egy sporttal, együtt játszva/sportolva ott szüleinkkel, barátainkkal.

 

hirdetés

 

Éppen ezért örömmel fogadtam, amikor a futball egyik professzionális szereplője a Barca Academy Hungary meghívót küldött a június 12-13-án hagyományteremtő céllal megrendezett nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna szombati megnyitójára a THSE Sportpályára (1211, Budapest, Weiss Manfréd út 5-7.) és az azt követő sajtótájékoztatóra. Bizony, 2 éve az FC Barcelona Magyarországon is jelen van a Barca Academy Hungary képviseletében, ahol egyedülálló módon 4-19 éves kor (U4-U19) között folyik utánpótlásképzés.

Az eseményt megelőzően a klub alábbi nyilatkozata is megerősített abban, hogy ezt a klubbot és kezdeményezést érdemes megnézni és megmutatni másoknak is:

„A Barca Academy Hungary örömmel támogat minden olyan tevékenységet, mozgalmat, amely során a sportolást, a testmozgást népszerűsítik. A magyar labdarúgás is akkor élte a fénykorát, amikor tele voltak a grundok, a játszóterek és a szabad sportterületek focizó gyermekekkel.
A Barca Academy Hungary azzal a céllal jött létre, hogy az FC Barcelona tudásbázisát implementálja Magyarországon, és ezzel is a magyar labdarúgást segítse elő. Látva a Free Sports Park törekvéseit hasonlóak a két szervezet céljai, hiszen minél több szabad sportterület épül, annál több gyermek szereti meg a futballt, és annál nagyobb lesz minden hazai klub merítési lehetősége, így a mienk is.”

 

I. Barca Academy Hungary Cup

A két éves hazai működés örömére rendezte meg a klub az I. Barca Academy Hungary Kupát. A nemzetközi tornára  a legjobb magyar utánpótlás-együttesek U8, U9, U10, U11-es csapatai kaptak meghívást és végül 12 klub, mint például a Győri ETO, FTC, DVSC, UTE, Illés Akadémia, stb. mérték össze tudásukat.

Barca Academy Hungary Cup - Free Sport Parks Blog
A szombari nap záróképe (Fotó: Barca Academy Hungary)

„Négy korosztály számára egy rangos nemzetközi tornát szerettünk volna létrehozni, azzal a nem titkolt céllal, hogy a legközelebbi eseményen már vendégül láthatjuk a Barcelona, valamint a testvérakadémiák együtteseit is. A pandémia miatt együtteseink nem tudtak részt venni a Barcelona akadémiáinak szervezett világbajnokságon, ez is közrejátszott abban, hogy életre hívtuk ezt a megmérettetést. Rögtön az induláskor szerettük volna nemzetközivé tenni a kupát, ez a Dunaszerdahely érkezésével meg is valósult.”

nyilatkozta Farkas Balázs a Barca Academy Hungary vezérigazgatója. Rubén Morales, a Barca Academy Hungary szakmai igazgatója pedig az alábbiakkal tette hozzá:

„Fontosnak tartottuk, hogy ilyen módon is megmutassuk a jelenlétünket Magyarországon. Szeretnénk, hogy minél több emberhez eljusson, mit szeretnénk itt elérni. Az első kupa csak a kiindulópont, hagyományt szeretnénk teremteni belőle, és minden évben megszervezni. Már az első napoktól kezdve láttam, milyen kiváló lehetőségek vannak Magyarországon, mert a többi országgal összehasonlítva sokkal többen szeretik a labdarúgást itt. Nekünk nem az a célunk, hogy rivalizáljunk a többi utánpótlás-nevelő egyesülettel, hanem az, hogy együtt növekedjünk, és visszategyük a magyar labdarúgást az őt megillető helyére. Hiszem, hogy a tudás, amit a Barcelona hoz Magyarországra, segíti ennek a folyamatnak az optimalizálását.”

 

hirdetés

 

A játék önmaga felér a győzelemmel

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy jelenleg mintegy 340 növendékük van a különböző korosztályokban és köztük van már 7 lány is.  Igen, a lányok között is egyre népszerűbb a foci. Az I. Barca Academy Hungary Cup-on is volt egy-egy lány játékos, mert vegyes csapatokkal is nevezhettek a klubbok.

Ne felejtsük, hogy itt (még) gyerekfociról beszélünk (U8-U11), ahol elsősorban a játékélményen, a játék élvezetén és a tapasztalatszerzésen van a hangsúly. Minden futball akadémia utánpótlásképzésében egy hosszú, éveken át tartó, folyamatos fejlődésről van szó, ahol a játékosok már akár kis gyerekkoruktól kezdve hangolódnak a focira, hogy felnőtt korukban a legelszántabbak már profi játékosként folytassák hivatásukat.

Ez a szemlélet a játékszabályokban (Barca-szabályok) is megjelent a Barca-kupán, amit a kiírásában olvashattunk:

„A torna különlegessége az, hogy Barca-szabály lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy minden korosztálynak bedobás lesz oldalbergúság helyett, illetve él a lesszabály, de csak 12 méteren. Az U8-as korosztály 5+1-ben, a többiek pedig 6+1-ben lépnek pályára.”

hirdetés

 

A helyszínen volt alkalmam egy szülővel is beszélgetni, akitől megtudtam, hogy a csapatszellemen túl egyfajta „családi” hangulat van a klubnál. Összefogás van a szülők között és az Akadémia munkatársai is családként tekintenek a klubra, a játékosokra, a szülőkre megtartva a játékos (gyerek) – edző közti szervezettségen, tiszteleten alapuló együttműködést a közvetlenség mellett.

Számomra ezt sugalta az a hozzáállás is, hogy Farkas Balázs vezérigazgató és a spanyol Rubén Morales szakmai igazgató sortban és polóban jelentek meg, és ahogy vége volt a megnyitónak, sajtótájékoztatónak, interjúknak már mentek is felügyelni az eseményeket, köztük „tűzközelből” követni csapataik játékát és együtt örülni az ő eredményeiknek is.

Ruben Morales és egyik csapata - Barca Academy Hungary Cup - Free Sport Parks Blog
Lelkes csapatfotó Rubén Morales (balra) szakmai igazgatóval (Fotó: Barca Academy Hungary)

 

Álmodj nagyot, ébredj nálunk!

Ha úgy gondolod, hogy idővel a te gyermeked is alkalmas lehet megmérettetni magát egy ilyen kupán a Barca Academy Hungary játékosaként, akkor érdemes felkeresni a részletes információkkal ellátott weboldalukat és elmenni az egyik ingyenes válogatójukra, mert 4 éves kortól várják a gyermekeket.

Barca Academy Hungary ingyenes válogatója- Free Sport Parks Blog
Válogatón sorakoznak a legkisebb jelöltek, hogy majd belülök kerüljenek ki a legnagyobbak (Fotó: Barca Academy Hungary)

 

Köszönöm a meghívást és bízom benne, hogy most is egyre több gyermek ismerkedik a futballal a közösségi sportpályákon és találja meg a lehetőséget, hogy eljusson egy ilyen válogatóra! Hajrá Magyarok!

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.