Érd Szabadidőpark

Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép

Utoljára frissítve: 2024-05-23

Az Érd Szabadidőpark – amit említenek még érdligeti szabadidőpark, záportározó szabadidőpark neveken is – a pár éve létesült park közepén található záportározóval jött létre. Ugyanis a területnek elsődelgesen vízgazdálkodási funkciója van, hogy Érd város felszíni csapadékvíz-elvezető rendszerének elemeként a Diósdi-árok mesterséges felduzzasztásával legyen egy puffer tározó (mesterséges tó) a csapadékvíz Dunához való szabályozott továbbengedéséhez. Fontos cél volt, hogy a tavat és a környékét a lakosok és látogatók is használhassák, ezért egy növényekben gazdag városligetben megbújó többfunkciós szabadidőparkot álmodtak ide a tervezők.

 

Érd Szabadidőpark a záportározó körül

A park lényegében Érd város Érdliget területén fekszik a Tétényi utca, Temes utca, Néra utca és Sárd utca által közrefogva. Az elmúlt évek eseményeinek köszönhetően a szabadidőpark több lépcsőben épült meg és még most is fejlesztés alatt van, viszont 2020. októberétől már megnyitották a látogatók számára.

Érd szabadidőpark elhelyezkedése - Free Sport Parks térkép
Érd szabadidőpark elhelyezkedése

A mintegy 37 hektáros (37 000 m2) parkban az érdiek segítségével már több mint 10 000 növényt ültettek el, hogy itt évekkel később egy valódi liget alakulhasson ki. A területrendezés egyik célja az volt, hogy természetességre törekedjenek, így a területre jellemző őshonos fa- és növényfajokat telepítettek és a szabadidőpark több része is „érintetlen” maradt.

 

hirdetés

 

tanösvény - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
sétány mentén kihelyezett táblák mutatják be a helyi növény- és állatvilágot

A záportározóban kialakított három sziget közül is csak kettő látogatható (Napozó-sziget és Platános-sziget), míg a harmadik „Indián-sziget” védett terület és csak vizen közelíthető meg a tervek szerint; ott majd iskolai csoportok mehetnek természettudományi kirándulásra, sátorozásra miközben a területre jellemző növény- és állatvilágot figyelhetik meg „érintetlen” állapotában.

napozó-sziget hídja - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
híd vezet a Napozó-szigetre
platános-sziget hídja - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
a Napozó-szigetről szintén egy hidon juthatunk át a Platános-szigetre

A Tétényi utca felöli főbájaraton kihelyezett tábla szerint a park hétfő-péntek 06:30 – 19:00 és szombat-vasárnap 08:00-19:00-ig van nyitva, de a helyiek elmondása szerint még este 21:00-kor is nyitva szokott lenni (mi augusztusban jártunk ott). Szóval még a nyitvatartás, üzemeltetés kialakulóban van, de már most sok minden várja az ide látogatókat, nézzük is:

A főbejáratnál hatalmas parkolót alakítottak ki, ahol kerékpárnak is van tároló, de ezt az utóbbit a parkon belül több helyen is megtaláljuk a pályáknál és a környező utcák felől kialakított gyalogos bejáratoknál.

parkoló - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
hatalmas parkoló, aminek egy része már le van kövezve

A parkolóval szemben csigavonalban sétálhatunk fel egy kilátó-dombra, amelyet az építkezés során felgyülemlett törmelékekből és földből alakítottak ki és mediterrán növényekkel ültették be. A domb másik oldalán fedett pados asztalokkal kialakított tűzrakóhelyek kerültek, ahol szemetesek, valamint áram és vízvételi lehetőség is van.

kilátó-domb - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
a kilátó-domb tetején
tűzrakóhely - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
tűzrakóhelyek a kilátó-domb másik oldalán

Kikapcsolódás a tóparton

A parkban több helyen találunk padokat, szemeteseket, külön vannak napozó padok és fedett asztalos-pados pihenők. A parkban van közvilágítás, a biztonságra kiépített kamerarendszer figyel. Bár a tóban jelenleg fürdeni és horgászni tilos, viszont a déli oldalán kialakíottak fedett horgász stégeket, ahonnan pazar a látvány és ideális pihenésre is.

napozópadok - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
napozópadok
fedett pihenő - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
fedett pihenő, ahol a szemetet is egyből ki tudjuk dobni
horgász stégek - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
horgász stégek a Záportározó déli oldalán
horgász stég - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
kilátás a horgász stégről

hirdetés

 

A parkon belül több helyen van kihelyzve kerékpártároló, viszont ivókútból csak kettőt láttunk, egyet a strandröplabda pályánál és egyet a vizes játszótéren, ami jelenleg Érd legnagyobb játszótere is egyben. Van egy öltöző és mellékhelységként funkcionáló épület, aminek a másik oldalán vendéglátó hely fog nyílni. Mivel ezek még nem üzemeltek kihelyeztek toi-toi WC-ket, amiből a bejáratnál is találunk párat a pump-track pályánál. A park dél-nyugati oldalán kutyás agility parkot alakítottak ki. A házirend szerint a szabadidőpark többi területére kutyát nem vihetünk be pórázon sem.

kerékpártároló - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
kiszolgáló épület, toi-toi wc és kerékpártároló
vizes játszótér - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
vizes játszótér a sétány és rekortán futópálya mellett a Záportározó dél-keleti partjánál

A parkban lehetőség van a tavon vizibiciklizni, a parkolónál pedig nagy ponyvával fedett terület van, ahol vásárokat és egyéb rendezvényeket tudnak tartani. További kiszolgáló épületeket, szabadtéri színpadot, búvár merülőhelyet és wakeboard pályát is terveztek, de ezek megvalósítása még folyamatban van, a park a lehetőségekhez mérten szépen formálódik, alakul.

 

hirdetés

 

Sportolási lehetőségek

A sportpályák elsődlegesen a főbejárat felöli oldalon sorakoznak egymás szomszédságában. A pályák között kövezett sétányokon tudunk közlekedni. Nemcsak a park, hanem a sportpályák is kaptak külön megvilágítást. A labdapályák egyik oldalán végig szurkolói lépcsős elrendezésű padsorok vannak, míg a másik oldalán fedett kispadok a játékosoknak, edzőknek ezzel is alkalmassá téve a pályákat versenyek, meccsek lebonyolítására.

Érd szabadidőpark sportolási lehetőségei- Free Sport Parks térkép
Érd szabadidőpark sportolási lehetőségei

A pályák a főbejárattól haladva:

Pump track pálya

A parkoló után balra fordulva a kövezett sétányon bal kéz felé a pump-track pályához érünk, ami inkább BMX cross pályának tűnik. Ez egy „föld”pálya és szintén az építkezésből megmaradt föld és építkezési anyagokból építették meg. A pályánál van kerékpártároló, padok, szemetes és jelenleg mobil toaletteket is állítottak ide.

pump track pálya - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
pump track pálya avagy BMX cross-pálya

 

hirdetés

 

Kosárlabda pálya

A pumpátrack pálya mögött kezdődnek a labdapályák. Elsőként a gumiborítású kosárlabdapálya, amely a két végén magas hlós kerítéssel van határolva. Van még itt: pályavilágítás, szurkolói padok, szemetes.

kosárlabda pálya - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
kosárlabda pálya gumiborítású talajjal
kosárlabda pálya - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
kosárlabda palánk láncos hálóval

 

Tenisz

A kosárlabdapálya mögött kapott helyet a szintén gumiborítású teniszpálya. Van még itt: pályavilágítás, szurkolói padok, szemetes.

teniszpálya - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
gumi talajú teniszpálya az Érd szabadidőparkban
teniszpálya - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
teniszháló

 

Focipálya

A következő labdapálya a műfüves focipálya. Van még itt: pályavilágítás, szurkolói padok, szemetes.

focipálya - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
a műfüves focipálya

 

hirdetés

 

Petanque pálya

A focipálya mellett kapott helyet a Petanque pálya, fedett padokkal és megvilágítással:

petanque pálya - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
petanque pálya

Görkorcsolya pálya

A labdapályáknál halad el a görkorcsolya pálya betonköre (kb 480 m), aminek egy leágazása (kb 570 m) a tó nyugati oldalába is kivezet. Több szakaszon párhuzamosan megy a kövezett sétánnyal. Nagyon jó minőségő, sima felületet alakítottak ki, öröm rajta gurulni legyen az görgorcsolya, gördeszka vagy roller. Hasonló görkorcsolya pályát használhatunk a budapesti Bikás park területén.

görkorcsolya pálya - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
görkorcsolya pálya a sétányal párhuzamosan

 

Strandröplabda, strandfoci

A focipálya mögött nagy homokpálya terül el, amin egy strandfoci és négy strandröplabda pálya van egymás mellett. Ez a pálya is megvilágított, egyik oldalán szurkolói padsorok, másik oldalán fedett kispadok. Itt van még ivókút, szemetesek és pályalocsoló csap is.

strandröplabda pálya - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
strandfoci és strandröplabda pályák
strandröplabda pálya - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
strandröplabda hálók

 

Futópálya

A szabadidőpark különlegessége a záportározót megkerülő rekortán futópálya (kb 1250 m), ami mellett végig kövezett sétány is megy. A pálya végig meg van világítva, elhalad a görkorcsolya pályánál, a szigetekre vezető hídnál, átmegy egy kis hídon is, majd a játszótérnél érünk vissza. A pálya mentén több helyen is vannak padok és szemetesek, kerékpártárolók.

rekortán futópálya - Érd szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
rekortán futópálya itt halad el a görkorcsolya pályánál
rekortán futópálya - Érdliget szabadidőpark - Free Sport Parks térkép
rekortán futópálya a szigetek mögötti szakaszon

Összességében ez egy hatalmas, tágas szabadidőpark, rengeteg zöld felülettel és nyugodt környezettel. Ha a jövőben is így fejlődik és vigyáznak rá a látogatók, akkor itt valóban egy sportos „városliget” fog kialakulni sokunk örömére és egészségére!

 

Térkép

Az Érd szabadidőpark sporthelyszíneit “Érd | Záportározó” néven találod meg a Free Sport Parks térképen. (Másik alkalommal érdemes felkeresni Budafokon a Dunafok szabadidőparkot).

 

Parkkal kapcsolatos bejelentések

Az érdi szabadidőparkkal kapcsolatos bejelentéseket legutóbbi információink szerint az Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala felé lehet megtenni.

Érd Közösségi Sportoldala

Fedezd fel a város ingyenesen használható közösségi sportlehetőségeit: Érd Közösségi Sportoldala.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.