Kőbánya Sportliget

Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép

A Sportliget, más néven Újhegy park Budapest X. kerületének (Kőbánya) viszonylag a keleti szélén fekszik. Ez a kb. 14 hektáros ligeterdős területen elterülő sport- és szabadidőpark az utóbbi pár évben több ütemben megújult és még a mai napig tervbe vannak újabb fejlesztések. Augusztusban volt szerencsém itt körbenézni, így ebben a cikkben ezt a parkot járjuk körbe.

Sportliget, hatalmas terekkel

Valóban egy ligetes, zöld területről van szó, ahol egészen természetközeli hangulatban többféle sportot is űzhetünk, pihenhetünk, vagy sétáltathatjuk a kutyánkat, de a családosokat két játszótér is fogadja. A park és a sportpályák esti világítást kaptak, valamint a biztonságra és a rendeltetésszerű használatra a kiépített térfigyelő kamerarendszer is ügyel. A Sportliget 0-24 nyitva van. A parkban a rendezett zöldterületek között kövezett sétányokon közlekedhetünk, de szabadon lehet sétálni a füves területeken is.

hirdetés

 A sportpályákon túl gyerekek és szülők örömére van itt még szánkódomb, két játszótér, aki pedig négylábú kedvencét szeretné sétáltatni, futtatni azokat egy hatalmas kutyafuttatásra kijelölt terület és egy bekerített kutyafuttató várja.

szánkódomb - Újhegyi Sportliget - Free Sport Parks térkép
szánkódomb a hatalmas rét mögött
játszótér - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
az egyik játszótér szuper csúszdákkal
nagy kutyafuttató - Újhegyi Sportliget - Free Sport Parks térkép
a kutyafuttatásra kijelölt impozáns méretű terület

hirdetés

Kényelmünket szolgálják még további infrastruktúrális elemek, mint a kihelyezett pihenő padok, ivókutak, szemetesek és szelektív hulladékgyűjtők (papír, vegyes, műanyag), kerékpártárolók. Különösen ügyeltek arra, hogy nem csak a sportpályáknál, de a kutyafuttató területeken, játszótereken belül is legyenek ivókutak, padok. A kutyafuttató helyeken kívül a parkban csak pórázon lehet sétálni kutyusunkat, viszont ezeken a részeken is több helyen találunk zacskó adagolós klkutyapiszok gyűjtő szemeteseket.

ivókút - Újhegyi Sportliget - Free Sport Parks térkép
ivókút az egyik labdapályánál
kerékpártároló - Újhegyi Sportliget - Free Sport Parks térkép
kerékpártárolók
szelektív hulladékgyűjtő - Újhegyi Sportliget - Free Sport Parks térkép
szelektív hulladékgyűjtők
kutyaszemetes - Újhegy park Sportliget - Free Sport Parks térkép
kutyaszemetes

Fitneszpark

A park bejárását a szánkódomb oldalában lévő csúszdás játszótérnél kezdjük, ahol egy 4 eszközből álló mini fitneszpark is helyet kapott. Van itt egy taposógép, egy derékformáló, egy mellgép és egy lábizomerősítő pad.

fitneszpark - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
fitneszpark előtérben taposógéppel és a derékformálóval
fitneszpark - Újhegyi Sportliget - Free Sport Parks térkép
mellgép és háttérben a láberőssítő pad

Frizbi golf pálya

A játszótérrel szemközti nagyréten átvágva máris a frizbi golf pálya területén vagyunk. A Sportligetben körben 13 frizbi golf láncos kosár vagy állomás van elhelyezve, hol a nyitott réten, hol a fák között így végig játszva a pályát szinte az egész parkot bejárjuk.

frizbi golf pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
frizbi golf pálya a négyes számú kosárral a réten, háttérben a szánkódombbal

 

hirdetés

 

Rekortán futópálya

A rét szélén már keresztezzük a rekortán futópályát, ami kb 1200 m hosszan megy körbe a Sportliget körül.  Szélessége 1,3 m. Van benne emelkedő és lejtő szakasz, valamint több kanyarnak és ívnek köszönhetően változatos rajta a futás, hol a szabad ég alatt, hol a fák árnyékában haladva.

rekortán futópálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
rekortán futópálya egyik nílt szakasza
rekortán futópálya - Újhegyi Sportliget - Free Sport Parks térkép
rekortán futópálya egy másik szakasza a fák árnyékában haladva

 

 

Petanque pálya

Pár méterre tovább haladva s futópályától dél felé (Bányató utca irányába) jobb kéz felé található egy Petanque pálya. Megvilágítás, pad és szelektív hulladékgyűjtő található a pálya mellett.
petanque pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
petanque pálya

Streetball pálya

A Petanque pályától tovább haladva a kövezett sétányon kereszteződéshez érünk, ahol jobb felé a bekerített kutyafuttató, míg balra a labdapályákhoz érkezünk. Magas, hálós sportháló veszi körül a reflketorokkal megvilágítható gumírozott multipályát. A pálya szélén 2-2 streetball pálya van keresztben, míg hosszában egy-egy. Mivel van felezővonal ezért kosárlabdapályaként is használható ez a labdapálya.

kosárlabda és streetball pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
kosárlabda és streetball pálya felfestett gumitalajjal
kosárlabda palánk - Újhegyi Sportliget - Free Sport Parks térkép
láncos kosárlabdappalánkok vannak a pályán

 

Teqball

A Streetballpálya közvetlen szomszédságában már aszfaltozott a talaj. Itt a pálya egyik felén teqball pályát találunk két asztallal és felfestett pályavonalakkal. Itt is van pályavilágítás, és padok a magas sportkerítés mentén.

teqball pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
teqball pálya az asztalokkal

Lábtenisz

A Teqball pálya mellett kapott helyet egy lábtenisz pálya, felfestett pályavonalakkal az aszfaltozott talajon. Itt is vannak padok és az itt lévő bejárat előtt találunk ivókutat és szelektív hulladékgyűjtőket.

lábtengó pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
lábtenisz (lábtengó) pálya
lábtengó háló - Újhegy park Sportliget - Free Sport Parks térkép
a lábtenisz pálya hálóját fém oszlopok tartják

 

hirdetés

 

Műfüves focipálya

A multilabdapálya mellett találunk egy palánkkal és hálós sportkerítéssel körbekerített kisméretű műfüves focipályát, felfestett pályavonalakkal. A pálya mellett padokról szurkolhatnak a nézelődők, és ha megszomjaznánk csak pár lépésre van az ivókút.

műfüves focipálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
műfüves focipálya

Kosárlabdapálya

A műfüves focipálya tőszomszédságában egy önálló, szintén palánkkal és hálós sportkerítéssel körbevett, gumírozott talajú kisméretű kosárlabdapálya. A palánkok alatt kapukat is találunk így ez a pálya is alkalmas focira vagy akár kézilabdára.

kosárlabda és kézilabda pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
kosárlabda pálya, ami alkalmas kispályás focira vagy kézilabdára

 

hirdetés

 

Ping-pong

A műfüves focipálya előtt aszfaltozott talajon van három darab ping-pong asztal. Világítás, padok és szelektív hulladákgyűjtők teszik komfortosabbá itt a játékot.

ping-pong pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
ping-pong pálya
ping-pong pálya - Újhegy park Sportliget - Free Sport Parks térkép
fém asztal fém hálóval

BMX flatland pálya

A ping-pong asztalok mögött kezdődik egy aszfaltozott L-alakú platc. Ez tökéletes a BMX-eseknek, mint flatland pálya, ahol gyakorolhatják a talajon a trükköket. Ez a pálya is kapott megvilágítást és vannak kihelyezett padok és szemetesek a pálya székólén.

BMX flatland pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
BMX flatland pálya

Pump-Track pálya

A BMX flatland pálya már közel van a park Bányató utca felöli oldalához. Arra sétálva a kövezett járdán balkéz felé kezdődik egy hosszában elnyújtott földbuckás pump-track pálya, aminek a végében van még egy kisebb körformájú.

pump-track pálya - Kőbánya Sportliget - Free Sport Parks térkép
hosszan elnyúló pump-track pálya
pump-track pálya - Újhegy park Sportliget - Free Sport Parks térkép
a ksiebb körformájú pump-track pálya

Megközelítés, térkép

Fekvésének köszönhetően könnyen megközelíthető a szabadidőpark, akár tömegközlekedéssel, akár kerékpárral a több irányból erre haladó kerékpárutakon, az autóval érkezők pedig a Vak Bottyán utca felőli oldalon is parkolhatnak.

 

A kispesti Kúttói parkerdő szabadidőpark sporthelyszíneit “Budapest-10 | Kúttói parkerdő” néven találod meg a Free Sport Parks térképen:

 

Kispest Közösségi Sportoldala

Fedezd fel a XIX. kerület ingyenesen használható közösségi sportlehetőségeit: MEGNÉZEM.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.