Tabáni Szabadidőpark

Tabáni szabadidőpark - Free Sport Parks Térkép

Augusztus utolsó hetében hivatalosan is átadásra került a Tabáni szabadidőpark a 2019-es Budapest Európa Sportfővárosa programsorozat részeként. Bővebben tavalyi cikkünkben olvashatsz a családi szabadidőparkok építéséről és megtekintheted azt is, milyen volt előtte ez a terület.

Szabadidőpark a hegyoldalban

A Tabán Budapest I. kerületének egyik városrésze. A Naphegy felöli lejtős oldalon a Kereszt utca – Naphegy utca – Gellérthegy utca és Krisztina körút által határolt területén találjuk a szabadidőparkot. Ez a nagykiterjedésű lejtős terület számos lépcsős sétánnyal van behálózva, amelyek közé igazából három jól elkülünő helyen alakítottak ki, vagy újítottak meg sportolási és szabadidős lehetőségeket felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Legfelelül a Naphegy utcai részen kapott helyet a régi játszóterek helyett egy szuper, hangszerekkel is felszerelt duplajátszótér, kilátással a Budai Várra. Lentebb az északi oldalon megújult a „felnőtt” játszótér és legalul a Krisztina körút és Kereszt utca sarkánál a multifunkciós labdapálya született újá.

játszótér a Tabáni szabadidőpark területén
játszótér a Tabáni szabadidőpark területén
sétányok a lejtős, fás területen
sétányok a lejtős, fás területen
a Tabáni szabadidőpark három része
a Tabáni szabadidőpark három része

Ez a terület korábban is zöld terület volt, aminek megőrzése és javítása fontos szempont volt a fejlesztések során. A parkban a korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket többek között 2500 darab évelővel és 2400 darab cserjével gazdagították, több mint 7000 m2 területet gyepesítettek és többszász virágos dísznövény is helyet kapott.

A Hajógyári szabadidőparkhoz hasonlóan itt is találunk rovarhotelt, amely például segíti a helyi növények beporzását végző rovarok megóvását. Érdekességként itt láttunk először az újonnan ültetett fák tövében ún. öntözőzsákokat, ami vízzel feltöltve több órán át folyamatosan adagolja a vizet a fának.

rovarhotel
rovarhotel
öntözőzsákok a fák tövében
öntözőzsákok a fák tövében

A szabadidőparkban számos a kényelmünket szolgáló utcabútort és eszközt is telepítettek. Találunk itt pihenőpadokat, hulladékgyűjtőket, ivókutakat, piktogrammal ellátott irányítótáblákat, kerékpáros pihenőt, pumpával és szerelőállvánnyal (augusztus végén sajnos a pumpa tömlője hiányzott így azt nem lehetett használni), öltözőszekrényes okospadot, UV-sugárzás erősségét mutató és ingyenes WIFI-t biztosító okososzlopot, kerékpártárolókat, és lesz majd automata pelenkázóval ellátott Toalett is, aminek egyelőre a helye van kiépítve a fenti játszóterek mellett. FRISSÍTÉS: 2021. májusában már ki volt helyezve az automata, pelenkázós toalett és utólag a lenti multifunkciós labdapályához is tettek egyet!

az egyik ivókút a Tabáni szabadidőpark területén
az egyik ivókút a Tabáni szabadidőpark területén
fémfelületű kerékpártárolók
fémfelületű kerékpártárolók
kerékpárszerelő állvány pumpával
kerékpárszerelő állvány pumpával
öltözőszekrényes okospad a Tabáni szabadidőpark labdapályáján
öltözőszekrényes okospad a Tabáni szabadidőpark labdapályáján (a kép alatti videón megnézheted a működését is)

okososzlop ingyenes wifivel
okososzlop ingyenes wifivel

hirdetés

 

Sportolási lehetőségek

A három részből álló szabadidőparkban kettő sportolási funkciókat tölt be.  Megújult a multifunkciós labdapálya a legalsó részen, miíg a park középső szintjén a kondiparkot alakították át. A pályák között aszfaltozott lépcsős sétányokon tudunk közlekedni, ahol piktogrammos irányítótáblák is mutatják az utat:

piktorgrammos irányítótáblák
piktorgrammos irányítótáblák

 

Kosárlabdapálya és focipálya

A Tabáni szabadidő park Krisztina körút felöli oldalán egy négy méter magas sportkerítéssel körbekerített multifunkciós labdapálya került kialakításra 6 db focikapuval és 6 db kosárlabdapalánkkal, ebből 4-4 van keresztbe és 2-2 hosszábban, utóbbiakhoz tartozik a pályafelfestés is a gumiborítású pályán. A pálya alkalmas kosárlabda, streetball, foci és kézilabda játékokra is. A fentebb mutatott kényelmi funkciókból a pálya bejáratánál helyezték el az ingyenes WIFI-t adó okososzlopot (kb. 50m hatótávolságig adja az internetet), de itt van két ivókút és a kerékpáros pihenő, kerékpártárolóval, pumpával és szerelőállvánnyal.

kosárlabda és focipálya a Tabáni szabadidőpark területén
kosárlabda és focipálya a Tabáni szabadidőpark területén
kosárpalánk focikapuval
kosárpalánk focikapuval

 

hirdetés

 

Kondipark és trambulin

A park középső szintjén az északi oldalon (a teniszpályák fölött) készült el gumi burkolatú talajon az új  kondipark (Street Workout Park). Ez az első olyan kondipark, ahol még trambulin „szőnyeget” is telepítettek, így felnőttként az akrobatikus képességeinket is kipróbálhatjuk, fejleszthetjük. A trambulin szőnyeg kb 1m széles és 5 m hosszú. Van ivókút és több pihenőpad is a kondipark körül. A 12 féle eszközből tízhez találtok Eddz Okosan használati videót is (kattints az eszköz nevére):

Használhatunk még mászókötelet és boxzsákot is a helyszínen.

kondipark (Street Workout Park)
kondipark (Street Workout Park)
trambulin felnőtteknek a kondipark előtt
trambulin felnőtteknek a kondipark előtt

hirdetés

 

Térkép

A Tabáni szabadidőpark helyszíneit “Budapest-01 | Tabán” néven találod meg a Free Sport Parks térképen:

 

 

Várkerület Közösségi Sportoldala

Fedezd fel az I. kerület ingyenesen használható közösségi sporttereit! MEGNÉZEM.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.