Új Parkok

Tabáni Szabadidőpark

Tabáni szabadidőpark - Free Sport Parks Térkép

Augusztus utolsó hetében hivatalosan is átadásra került a Tabáni szabadidőpark a 2019-es Budapest Európa Sportfővárosa programsorozat részeként. Bővebben tavalyi cikkünkben olvashatsz a családi szabadidőparkok építéséről és megtekintheted azt is, milyen volt előtte ez a terület.

Szabadidőpark a hegyoldalban

A Tabán Budapest I. kerületének egyik városrésze. A Naphegy felöli lejtős oldalon a Kereszt utca – Naphegy utca – Gellérthegy utca és Krisztina körút által határolt területén találjuk a szabadidőparkot. Ez a nagykiterjedésű lejtős terület számos lépcsős sétánnyal van behálózva, amelyek közé igazából három jól elkülünő helyen alakítottak ki, vagy újítottak meg sportolási és szabadidős lehetőségeket felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Legfelelül a Naphegy utcai részen kapott helyet a régi játszóterek helyett egy szuper, hangszerekkel is felszerelt duplajátszótér, kilátással a Budai Várra. Lentebb az északi oldalon megújult a “felnőtt” játszótér és legalul a Krisztina körút és Kereszt utca sarkánál a multifunkciós labdapálya született újá. Lapozz a képek között:

Ez a terület korábban is zöld terület volt, aminek megőrzése és javítása fontos szempont volt a fejlesztések során. A parkban a korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket többek között 2500 darab évelővel és 2400 darab cserjével gazdagították, több mint 7000 m2 területet gyepesítettek és többszász virágos dísznövény is helyet kapott.

A Hajógyári szabadidőparkhoz hasonlóan itt is találunk rovarhotelt, amely például segíti a helyi növények beporzását végző rovarok megóvását. Érdekességként itt láttunk először az újonnan ültetett fák tövében ún. öntözőzsákokat, ami vízzel feltöltve több órán át folyamatosan adagolja a vizet a fának. Lapozz a képek között:

A szabadidőparkban számos a kényelmünket szolgáló utcabútort és eszközt is telepítettek. Találunk itt pihenőpadokat, hulladékgyűjtőket, ivókutakat, piktogrammal ellátott irányítótáblákat, kerékpáros pihenőt, pumpával és szerelőállvánnyal (augusztus végén sajnos a pumpa tömlője hiányzott így azt nem lehetett használni), öltözőszekrényes okospadot, UV-sugárzás erősségét mutató és ingyenes WIFI-t biztosító okososzlopot, kerékpártárolókat, és lesz majd automata pelenkázóval ellátott Toalet is, aminek egyelőre a helye van kiépítve a fenti játszóterek mellett. Lapozz a képek között:

 

hirdetés

 

Sportolási lehetőségek

A három részből álló szabadidőparkban kettő sportolási funkciókat tölt be.  Megújult a multifunkciós labdapálya a legalsó részen, miíg a park középső szintjén a kondiparkot alakították át. A pályák között aszfaltozott lépcsős sétányokon tudunk közlekedni, ahol piktogrammos irányítótáblák is mutatják az utat:

 

Kosárlabdapálya és focipálya

A Tabáni szabadidő park Krisztina körút felöli oldalán egy négy méter magas sportkerítéssel körbekerített multifunkciós labdapálya került kialakításra 6 db focikapuval és 6 db kosárlabdapalánkkal, ebből 4-4 van keresztbe és 2-2 hosszábban, utóbbiakhoz tartozik a pályafelfestés is a gumiborítású pályán. A pálya alkalmas kosárlabda, streetball, foci és kézilabda játékokra is. A fentebb mutatott kényelmi funkciókból a pálya bejáratánál helyezték el az ingyenes WIFI-t adó okososzlopot (kb. 50m hatótávolságig adja az internetet), de itt van két ivókút és a kerékpáros pihenő, kerékpártárolóval, pumpával és szerelőállvánnyal.

 

 

hirdetés

 

Kondipark és trambulin

A park középső szintjén az északi oldalon (a teniszpályák fölött) készült el gumi burkolatú talajon az új  kondipark (Street Workout Park). Ez az első olyan kondipark, ahol még trambulin “szőnyeget” is telepítettek, így felnőttként az akrobatikus képességeinket is kipróbálhatjuk, fejleszthetjük. A trambulin szőnyeg kb 1m széles és 5 m hosszú. Van ivókút és több pihenőpad is a kondipark körül. A 12 féle eszközből tízhez találtok Eddz Okosan használati videót is (kattints az eszköz nevére):

Használhatunk még mászókötelet és boxzsákot is a helyszínen.

 

hirdetés

 

Térkép

A Tabáni szabadidőpark helyszíneit “Budapest-01 | Tabán” néven találod meg a Free Sport Parks térképen:

 

 

Budapest Közösségi Sportoldala

Fedezd fel Budapest összes kerületének közösségi sporttereit! MEGNÉZEM.

 

Te is segítenéd a munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is segíthetsz, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban irodai vagy otthoni nyomtatóval kinyomtatható plakátot helyezel ki iskolád, munkahelyed, vagy üzleted faliújságjára. Köszönjük, ha követsz minket a lenti csatornák bármelyikén! #SportraFel