Események

Közösségi Sportnap kezdeményezés a II. kerületben

Hidegkúti Családi Sportnap - Free Sport Parks térkép

A Közösségi Sportváros programunk egyik célja, hogy a jövőben országosan elinduljon egy Közösségi Sportnap rendezvénysorozat is, ahol a városok, kerületek a saját közösségi sportterein rendeznek programokat, ezzel is népszerűsítve a közösségi sportolást és az adott parkban, pályán űzhető sportokat a lakosok és látogatók körében. Egy ilyen rendezvény kiváló alkalom a helyi sport egyesületeknek, csoportoknak is, hogy a kültéren is űzhető sportjaikhoz tanácsokat adjanak és motivációt mutassanak az érdeklődőknek.

 

Hidegkúti Családi Sportnap

Első alkalommal a II. kerület május 11-én megtartott Hidegkúti Családi Sportnap rendezvényével tudtunk együttműködni. Az eseménynek a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont és Közösségi Tér adott helyszínt, aminek egyik fő témája már a közösségi sportolás volt, ahogy az esemény kiírásában is olvashatták az érdeklődők:

“Nemcsak a II. kerületben, de az egész országban egyre több olyan sportpark várja a mozogni vágyókat, ahol modern környezetben lehet sportolni, gyakorolni, fejlődni. Szeretnénk, ha ezeket a parkokat minél többen használnák rendszeresen. Vigyázva arra az értékre, ami a miénk, mindannyiunké, az egészségünk, és a környezetünk. Szeretnénk, ha ezeket a közösségi tereket minél többen napi rendszerességgel használnák, ahol gyermekek önfeledten sportolhatnak, ahol magunkat építhetjük, erősíthetjük, ahol sportolói közösségek formálódhatnak.

Szakemberek segítségével szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy hol vannak ezek a parkok, hogy hogyan használjuk ezeket a sporteszközöket a leghatékonyabban, és hogyan sportoljunk környezettudatosan.”

Hidegkúti Családi Sportnap - Free Sport Parks térkép
Hidegkúti Családi Sportnap

 

Közösségi sportok a helyszínen

Többek között olyan a közösségi tereken űzhető sportokat is kipróbálhattak a látogatók, mint a Ping-Pong, Fitneszpark, Kondipark, Sakk, Foci, Petanque, Tollaslabda.

Fitneszpark – Hidegkúti Családi Sportnap – Free Sport Parks térkép
Sakk – Hidegkúti Családi Sportnap – Free Sport Parks térkép
Foci- Hidegkúti Családi Sportnap – Free Sport Parks térkép
Ping-Pong – Hidegkúti Családi Sportnap – Free Sport Parks térkép

A sportokhoz ingyenesen lehetett eszközöket is kölcsönözni, mint pl. ütők, labdák, petanque golyók.

 

Foglalkozások

Az eszközök biztosításán túl szakemberek is segítették az adott sport megismerését gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt:

Kondipark, Bartendaz - Hidegkúti Családi Sportnap - Free Sport Parks térkép

A Kondiparkban a Bartendaz Hungary csapata tartott tanácsadással egybekötött bemutató edzéseket. A Bartendaz Hungary csapatával többször is találkozhattok a következő hónapokban a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa Lendülj formába – szabadtéri edzések Budapest kondiparkjaiban eseményein.

 

Petanque - Hidegkúti Családi Sportnap - Free Sport Parks térkép

A Petanque játék szabályainak megismertetésében és a játszmák levezetésében a Budapest Petanque SE volt a résztvevők segítségére. Aki szívesen kipróbálná ezt a remek sportot szervezett formában is azt csütörtökönként 18:00-tól szeretettel várják itt a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont Közösségi Terének Petanque pályáján a Budapest Petanque SE tagjai (ingyenes mindenkinek).

 

 

Eddz Okosan QR-kódokat is teszteltünk

Elsőként a II. kerületben ezen az eseményen lett kihelyezve ideiglenesen néhány olyan QR-kódos matrica, amivel a Fitneszparkok gépeinek helyes használatát és a Kondiparkok (Street Workout Parkok) eszközeinek egy-egy alapgyakorlattal való bemutatását segítő videókat tudunk elérni okostelefonunkkal. Ezzel az Eddz Okosan videóink “beköltöznek” majd a parkokba is, hogy még könnyebben és hatékonyabban tudják azokat használni a sportolni vágyók.

QR-kódos Eddz Okosan matrica - Hidegkúti Családi Sportnap - Free Sport Parks térkép
QR-kódos Eddz Okosan információs matrica

Hamarosan a II. kerület összes Fitneszparkjában és Kondiparkjában találkozhatnak vele a mozogni vágyók. A QR kódok használatához internetkapcsolat szükséges, amihez a II. kerületben közterületi WIFI hálózat is rendelkezésre áll.

Kvíz és Kérdőív

A sportnaphoz készítettünk a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft.-vel közösen egy rövid, kvízzel egybekötött kérdőívet, amiben visszajezéseket gyűjtöttünk arra vonatkozóan is, hogy például a II. kerület melyik köztéri sportparkjait, sportpályáit használják a legszívesebben és milyen más pályákat és parkokat látnának még szívesen. Ebben segített a II. kerület Közösségi Sportoldala is, ami részletesen is megmutatja, hogy jelenleg milyen közösségi sportolási lehetőségek várják az érdeklődőket. A kvíz helyes kitöltői ajándéksorsoláson is részt vettek.

Hasznosnak találnád, ha az összes kerület és város honlapján kapnál információt arról, hogy helyileg milyen ingyenesen használható, közösségi sportparkok, sportpályák érhetőek el? Pl. hova tudsz menni kosarazni, ping-pongozni vagy éppen rekortán pályán futni, stb.

 

Hogyan kapcsolódhat a Free Sport Parks egy ilyen programhoz is?

A Free Sport Parks térkép társadalmi kezdeményezésként azzal a céllal jött létre 2018 tavaszán, hogy felhívja a figyelmet az ingyenes közösségi sportterek helyszíneire és használatukra.  Az első Közösségi SportparkPÉDIA pedig részletesebben is bemutatja ezeket a helyszíneket, sportokat. A felhasználók visszajelzései nagyban segítik, hogy a sportpályák adatait naprakészen tudjuk tartani. Ha szerinted hiányzik, vagy éppen változott a térképen egy közösségi sportpark vagy -pálya, akkor küldd be nekünk az űrlapunkon.

 

Városmarketingbe illeszkedünk

Legújabb projektünk a “Közösségi Sportvárosok“, ami azon túl, hogy áttekintő képet ad az ország közösségi sportlehetőségeiről,  a városoknak olyan egyedi online adatlapot is kínál, ahol a városok a saját aktuális ingyenes közösségi sportlehetőségeiket tudják bemutatni. Az adatlap a saját weboldalukon is elérhető, így lakosaikat és látogatóikat is mindig naprakész információkkal tudják ellátni a közösségi sportlehetőségeikről, eseményeikről.

Közösségi Sportváros logó - Free Sport Parks Térkép
Közösségi Sportváros logó

A Közösségi Sportvárosoknak olyan interaktív képzési és edzési programokat is kínálunk, amivel a városokban dolgozó fitnesz és testnevelő szakemberek be tudják vonni a lakosok mindennapjaiba a kültéri közösségi mozgás lehetőségeket is, mint rendszeres testmozgást és egészségmegőrző aktivitást.

 

Tartsuk karban a sportparkokat is!

Közösségi sporttereink rendszeres és helyes használata hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, ugyanakkor fontosnak tartjuk azt is, hogy ezekre a parkokra, eszközökre is vigyázzunk és meghibásodás, rongálódás esetén mielőbb helyreálljon az állapotuk. Ezért együttműködünk a Járókelő.hu-val, akik a parkok használói által bejelentett problémákat eljuttatják a sportparkok üzemeltetőihez, hogy mielőbb helyrehozhassák azokat! “Tiszta sportpark, rendes sportolók”  🙂

 

Te is segítheted munkánkat 🙂

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is tudsz segíteni, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban szabadon kinyomtatható plakátot kihelyezel iskolád, munkahelyed faliújságjára. Online is segíthetsz az ADD TOVÁBB facebook posztunk megosztásával.

 

hirdetés