Közösségi Sportnap kezdeményezés a II. kerületben

Hidegkúti Családi Sportnap - Free Sport Parks térkép

A Közösségi Sportváros programunk egyik célja, hogy a jövőben országosan elinduljon egy Közösségi Sportnap rendezvénysorozat is, ahol a városok, kerületek a saját közösségi sportterein rendeznek programokat, ezzel is népszerűsítve a közösségi sportolást és az adott parkban, pályán űzhető sportokat a lakosok és látogatók körében. Egy ilyen rendezvény kiváló alkalom a helyi sport egyesületeknek, csoportoknak is, hogy a kültéren is űzhető sportjaikhoz tanácsokat adjanak és motivációt mutassanak az érdeklődőknek.

Hidegkúti Családi Sportnap

Első alkalommal a II. kerület május 11-én megtartott Hidegkúti Családi Sportnap rendezvényével tudtunk együttműködni. Az eseménynek a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont és Közösségi Tér adott helyszínt, aminek egyik fő témája már a közösségi sportolás volt, ahogy az esemény kiírásában is olvashatták az érdeklődők:

„Nemcsak a II. kerületben, de az egész országban egyre több olyan sportpark várja a mozogni vágyókat, ahol modern környezetben lehet sportolni, gyakorolni, fejlődni. Szeretnénk, ha ezeket a parkokat minél többen használnák rendszeresen. Vigyázva arra az értékre, ami a miénk, mindannyiunké, az egészségünk, és a környezetünk. Szeretnénk, ha ezeket a közösségi tereket minél többen napi rendszerességgel használnák, ahol gyermekek önfeledten sportolhatnak, ahol magunkat építhetjük, erősíthetjük, ahol sportolói közösségek formálódhatnak.

Szakemberek segítségével szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy hol vannak ezek a parkok, hogy hogyan használjuk ezeket a sporteszközöket a leghatékonyabban, és hogyan sportoljunk környezettudatosan.”

Hidegkúti Családi Sportnap plakátja
Hidegkúti Családi Sportnap plakátja

 

Közösségi sportok a helyszínen

Többek között olyan a közösségi tereken űzhető sportokat is kipróbálhattak a látogatók, mint a Ping-Pong, Fitneszpark, Kondipark, Sakk, Foci, Petanque, Tollaslabda.

Fitneszpark gépeinek a kipróbálása
Fitneszpark gépeinek a kipróbálása
sakkjátszma a sakkasztalnál
sakkjátszma a sakkasztalnál
focizó gyerekek
focizó gyerekek
pingpong verseny
pingpong verseny

A sportokhoz ingyenesen lehetett eszközöket is kölcsönözni, mint pl. ütők, labdák, petanque golyók.

 

Foglalkozások

Az eszközök biztosításán túl szakemberek is segítették az adott sport megismerését gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt:

játékos bemelegítés gyerekeknek
játékos bemelegítés gyerekeknek

A Kondiparkban a Bartendaz Hungary csapata tartott tanácsadással egybekötött bemutató edzéseket. A Bartendaz Hungary csapatával többször is találkozhattok a következő hónapokban a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa Lendülj formába – szabadtéri edzések Budapest kondiparkjaiban eseményein.

 

játékosok a petanque pályán
játékosok a petanque pályán

A Petanque játék szabályainak megismertetésében és a játszmák levezetésében a Budapest Petanque SE volt a résztvevők segítségére. Aki szívesen kipróbálná ezt a remek sportot szervezett formában is azt csütörtökönként 18:00-tól szeretettel várják itt a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont Közösségi Terének Petanque pályáján a Budapest Petanque SE tagjai (ingyenes mindenkinek).

 

 

Eddz Okosan QR-kódokat is teszteltünk

Elsőként a II. kerületben ezen az eseményen lett kihelyezve ideiglenesen néhány olyan QR-kódos matrica, amivel a Fitneszparkok gépeinek helyes használatát és a Kondiparkok (Street Workout Parkok) eszközeinek egy-egy alapgyakorlattal való bemutatását segítő videókat tudunk elérni okostelefonunkkal. Ezzel az Eddz Okosan videóink „beköltöznek” majd a parkokba is, hogy még könnyebben és hatékonyabban tudják azokat használni a sportolni vágyók.

QR-kódos Eddz Okosan információs matrica
QR-kódos Eddz Okosan információs matrica

Hamarosan a II. kerület összes Fitneszparkjában és Kondiparkjában találkozhatnak vele a mozogni vágyók. A QR kódok használatához internetkapcsolat szükséges, amihez a II. kerületben közterületi WIFI hálózat is rendelkezésre áll.

Kvíz és Kérdőív

A sportnaphoz készítettünk a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft.-vel közösen egy rövid, kvízzel egybekötött kérdőívet. Visszajezéseket gyűjtöttünk arra vonatkozóan is, hogy például a II. kerület melyik köztéri sportparkjait, sportpályáit használják a legszívesebben és milyen más pályákat és parkokat látnának még szívesen. Ebben segített a II. kerület Közösségi Sportoldala is, ami részletesen is megmutatja, hogy jelenleg milyen közösségi sportolási lehetőségek várják az érdeklődőket. A kvíz helyes kitöltői ajándéksorsoláson is részt vettek.

 

Hogyan kapcsolódhat a Free Sport Parks egy ilyen programhoz is?

A Free Sport Parks térkép társadalmi kezdeményezésként azzal a céllal jött létre 2018 tavaszán, hogy felhívja a figyelmet az ingyenes közösségi sportterek helyszíneire és használatukra.  Az első Közösségi SportparkPÉDIA pedig részletesebben is bemutatja ezeket a helyszíneket, sportokat. A felhasználók visszajelzései nagyban segítik, hogy a sportpályák adatait naprakészen tudjuk tartani. Ha szerinted hiányzik, vagy éppen változott a térképen egy közösségi sportpark vagy -pálya, akkor küldd be nekünk az űrlapunkon.

 

Városmarketingbe illeszkedünk

Legújabb projektünk a „Közösségi Sportvárosok„, ami azon túl, hogy áttekintő képet ad az ország közösségi sportlehetőségeiről,  a városoknak olyan egyedi online adatlapot is kínál, ahol a városok a saját aktuális ingyenes közösségi sportlehetőségeiket tudják bemutatni. Az adatlap a saját weboldalukon is elérhető. Így a lakosok és látogatók mindig naprakész információkat kapnak a közösségi sportlehetőségekről, eseményekről.

Közösségi Sportváros logó - Free Sport Parks Térkép
Közösségi Sportváros logó

A Közösségi Sportvárosoknak olyan interaktív képzési és edzési programokat is kínálunk, amivel a városokban dolgozó fitnesz és testnevelő szakemberek be tudják vonni a lakosok mindennapjaiba a kültéri közösségi mozgás lehetőségeket is, mint rendszeres testmozgást és egészségmegőrző aktivitást.

 

Tartsuk karban a sportparkokat is!

Közösségi sporttereink rendszeres és helyes használata hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ezekre a parkokra, eszközökre is vigyázzunk és meghibásodás, rongálódás esetén mielőbb helyreálljon az állapotuk. Ezért együttműködünk a Járókelő.hu-val, akik a parkok használói által bejelentett problémákat eljuttatják a sportparkok üzemeltetőihez, hogy mielőbb helyrehozhassák azokat! „Tiszta sportpark, rendes sportolók” 

 

II. kerület Közösségi Sportoldala

Fedezd fel a kerület ingyenesen használható közösségi sporttereit! MEGNÉZEM.

 

 

Te is segítheted munkánkat?

Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a közösségi sportlehetőségeket, amiben te is tudsz segíteni, ha az ADD TOVÁBB kampányunkban szabadon kinyomtatható plakátot kihelyezel iskolád, munkahelyed faliújságjára.

Csatlakozz te is "SPORTRA FEL" facebook csoportunkhoz (kattints a képre):

Free Sport Parks Pascal Ride fotó

Fehér Paszkál - online marketing és SEO szakértő, hobbi hegyikerékpáros. Jó ügyként céljául tűzte ki a Free Sport Parks térkép projekttel, hogy naprakész információkkal lássa el az embereket a közösségi sport lehetőségekről, valamint szakértői tanácsokkal támogassa az ügyben elkötelezett városokat, kerületeket közösségi sportaktivitásuk fejlesztésében.